Vabariiklaste kontrolli all olev senat hääletas dokumendi nimega National Defense Authorization Act (NDAA) poolt häältega 89-8. See annab volitused riigikaitsealasteks kulutusteks ja paneb paika poliitika raha kulutamise kontrollimise kohta, vahendab Reuters.

Senati eelnõus eraldatakse Pentagoni peamisteks operatsioonideks 640 miljardit dollarit. See hõlmab relvade ostmist ja sõjaväelastele palga maksmist. 60 miljardit eraldatakse konfliktide rahastamiseks Afganistanis, Iraagis, Süürias ja mujal.

1215-leheküljeline eelnõu sisaldab väga erinevaid sätteid, näiteks sõjaväelaste 2,1-protsendist palgatõusu ja 8,5 miljardit dollarit raketikaitse tugevdamiseks. Keelatakse ka Moskvas baseeruva Kaspersky Labi toodete kasutamine USA föderaalvalitsuses.

USA esindajatekoda kiitis oma variandi NDAA-st samal kulutuste tasemel heaks juulis.

Kaks versiooni tuleb ühildada, enne kui kongress, saab hakata arutama lõppversiooni. Oodata on võitlust kulutuste üle, sest senati demokraadid on lubanud blokeerida suured rahaeralduste kasvud, kui mittesõjaliste programmide kulutuste piiranguid ei leevendata.

Eelnõu mõlemad versioonid kasvatavad USA sõjalisi kulutusi selgelt üle 619 miljardi dollari eelmisel aastal.

Trump tahab Pentagonile lisaraha leida kärpides mittesõjalisi kulutusi. Vabariiklastel on enamus nii esindajatekojas kui ka senatis, kuid neil on vaja senati demokraatide toetust reeglite muutmiseks ja Pentagonile suurema eelarve lubamiseks.

Trump on mõningaid NDAA osi kritiseerinud, kuid ei ole ähvardanud seda vetostada.