Ametnikud, kel õnnetus laupäeval Valge Maja esindajaga kõnelda, ütlesid kohtumise järel, et ameeriklased ei loobu kliimaleppest, vaid üritavad ennekõike muuta oma lähenemisviisi, vahendab uudistekanal BBC.

USA president Donald Trump teatas globaalsest kliimaleppest taandumisest tänavu suvel, öeldes, et ta tahab jõuda leppeni, mis on „õiglasem“.

Trump ütles toona, et lepe on „kahjulik nii ettevõtetele kui töötajatele“, seades „kodanikele karme majanduspiiranguid, vastamata sealjuures ameeriklaste ideaalidele“. „Inimesena, kes sügavalt hoolib keskkonnast, ei saa ma südametunnistuse järgi toetada lepet, mis Ameerikat karistab,“ väitis ta.

USA ajaleht Wall Street Journal vahendas laupäeval aga Euroopa Komisjoni kliimameetmete ja energiaküsimuste voliniku Miguel Arias Cañete sõnu, mille kohaselt Trumpi administratsiooni ametnike sõnul ei taandu USA kokkuleppest ja kavatseb naasta ühisesse võitlusesse globaalse muutuse vastu. Väidetavast kannapöördest andsid ameeriklased teada rahvusvahelisel keskkonnaministrite kohtumisel Kanadas Montrealis, märgib ajaleht.

„USA andis teada, et ei soovi alustada läbirääkimisi Pariisi kliimaleppe üle, kuid üritab üle vaadata tingimused, mille korral neil on võimalik panustamist jätkata,“ ütles Cañete.

Ka Tšiili keskkonnaminister Marcelo Mena säutsus kohtumise järel sedasama: „Ma osalesin kohtumisel ja USA läbirääkija ei lükanud ust leppes jätkamise ees üheselt kinni.“

Valge Maja pressisekretär Sarah Huckabee Sanders andis aga laupäeva õhtul mõista, et kannapöördest ei saa küll juttu olla, sest administratsiooni positsioon on muutumatu.

„Ameerika Ühendriikide seisukohad kliimaleppe osas ei ole muutnud,“ rõhutas ta. „Nagu president andis väga täpselt teada, loobub USA leppest, kui meil ei ole võimalik sinna sisse viia oma riigile soodsamaid tingimusi.“

Veel mitu Ameerika väljaannet, sh majanduskanal Bloomberg teatas laupäeval oma allikatele toetudes, et USA ei soovi enam kliimaleppest taanduda, vaid tahab muuta seda seestpoolt.

Kuid ka seesugune otsus märgiks olulist kannapööret. Ajakiri Mother Jones lisab, et Trump võib selle otsusega vihastada oma konservatiivsemaid toetajaid ajal, mil neid juba häirib tema koostöö demokraatliku partei liidritega.

ÜRO tunamullusel kliimakonverentsil saavutati ülemaailmne kokkulepe, hoidmaks kontrolli all kliimamuutusi, üritades tagada, et temperatuur Maal ei tõuseks üle 2°C . Leppe allkirjastamisest keeldusid ainult Süüria ja Nicaragua.

Euroopa Komisjoni kliima- ja energiavoliniku sõnul kohtub ta ameeriklastega juba uuel nädalal ÜRO Peaassambleel, et saada ülevaade nende „tegelikest seisukohtadest“.