Ekspertide saates rääkisid nendel teemadel Praxise juht Tarmo Jüristo, riigivalitsemise ekspert Külli Taro, Tallinna ülikooli ühiskonnateaduste instituudi õppejõud Tõnis Saarts ja ERR-i ajakirjanik Anvar Samost.

Saarts tõdes, et kohalikud valimised saavad oluliseks või isegi saatuslikuks mitme erakonna jaoks. "Kui IRL ei tule Tallinnas ja Tartus üle valimiskünnise, siis ma kardan, et selle erakonna lagunemine võib olla vältimatu, leidis politoloog.

Valimislubadustest rääkides tõdes Jüristo, et ilma populismita valimisi ei võida, meeldib see või mitte. "See on seda tüüpi poliitilisse süsteemi sisse kootud. Kui on küsimus sellest, et lubada teede kordategemist, haiglakohti juurde, lasteaiakohti juurde, koolide remonte jne, siis see ongi, mida kohalikelt poliitikutelt oodatakse, ja siin ei ole midagi imelikku, et neid asju teha lubatakse. Lubaduste puhul tuleks silmas pidada seda, et reeglina kipuvad suuremates omavalitsustes tulema koalitsioonid, kus tuleb teha kokkuleppeid ja kompromisse nende antud lubaduste raames. Sellel hetkel, kui neid lubadusi antakse, ei ole seda piirangud ega kammitsat, aga hiljem praktilises poliitikas see tuleb ja seda tuleb arvesse võtta, selgitas Jüristo.

Taro usub, et poliitikute lubadustega on valijad ammu harjunud. "Igaühe sisetunne on kõige parem mõõdupuu. Kuna tegemist kohaliku omavalitsuse volikogu valimistega, siis tuletan meelde, et me räägime kohalikest küsimustest. Siin on üleriiklikke teemasid, mis ei ole kohaliku omavalitsuse volikogu otsustada, ja teiseks me ei vali linnapeasid, me valime volikogu liikmeid. Informatsiooni segasust on päris palju," märkis Taro.

Samost märkis, et saabuvate valimiste juures on uus asi see, et kuigi riigikogu liikmed on ka varem kandideerinud kohalike volikogude valimistel, siis nüüd on see seadustatud ja keegi ei pea enam riigikogu liikme või volikogu liikme kohast loobuma.

Ühtlasi vaidles ta Tarole vastu, leides, et kui me kohalikel valimistel räägime suurtest asjadest, mis ei ole päris kohalikud teemad nagu näiteks ränne, siis seda võib ka mõista, kuna palju riigikogu ja valitsuse liikmeid kandideerib. "Selles mõttes võib neid valimisi vaadelda ka kui riigikogu valimiste vahelist hinnangu andmist praegusele riigikogu koosseisule, uue mandaadi küsimist või selle andmist valijate poolt. Selles osas mina kindlasti ei heidaks poliitikutele, erakondadele ja valimisliitudele ette, kui nad võtavad selle valimiskampaania käigus üles teemasid, mis päris otseselt kommunaalpoliitikasse ei kuulu," sõnas Samost.

Saartsi hinnangul tuleb meil poliitikutest ka aru saada. "Poliitikutel on vaja mobiliseerida valijaid valima. Sa ei saa igavate kommunaalteemadega valijaid valima ja sa pead teisi teemasid sisse tooma. Kui see on mõistlikus koguses, on see õige."

Loe saates kõlanud olulisemaid mõtteid Delfi blogist!