Charlestonis kuulutati esmaspäeva pärastlõunal välja hädaolukord seoses üleujutusega. Irma oli esmaspäeva õhtuks nõrgenenud troopiliseks madalrõhkkonnaks, mis tekitas USA kaguosas paduvihma ja ohtlikku veetaseme tõusu, vahendab ABC News.

Esmaspäeva hilisõhtuks oli Irma umbes 150 kilomeetri kaugusel Atlantast lõunas ja liikus kiirusega 24 kilomeetrit tunnis põhjaloodesse. Püsiv tuule kiirus oli selles 16 meetrit sekundis. Torm nõrgeneb teisipäeval veelgi.

Valmisolek tornaadodeks Georgia rannikul, sealhulgas Savannah’s, ja Lõuna-Carolinas on tühistatud.

Esmaspäeva õhtul tõi Irma tugeva vihma ja tuule Atlantasse, kus pärastlõunal mõõdeti tuulepuhang kiirusega 29 meetrit sekundis. Kohati sadas maha kuni 152 millimeetrit vihma.

USA president Donald Trump kuulutas esmaspäeval hädaolukorra välja ka Alabama osariigis.

Esmaspäeva hommikul tõusis vesi Jacksonville’i tänavatele Floridas.

Florida Keysi saartel, mis on mandrist ära lõigatud, valitseb suur ärevus ning on vähe kütust, elektrit ja joogivett.

Irma saabus Florida Keysi kohaliku aja järgi pühapäeva hommikul neljanda kategooria tormina, tuues kaasa 58 meetrit sekundis puhunud tuule ja veetaseme kolmemeetrise tõusu.

Suurem osa Keysist on ilma elektri- ja veevarustuseta ning kõik kolm sealset haiglat on suletud. Endiselt kehtib liikumiskeeld päikeseloojangust koiduni.

Pärast Keysi liikus Irma põhja poole üle Naplesi, kus registreeriti puhang 63 meetrit sekundis. Sadas üle 300 millimeetri vihma ja veetase tõusis üle kahe meetri. Põhja pool mõõdeti tuule kiiruseks Lakelandis 42 meetrit sekundis ja Tampa Bay piirkonnas 40 meetrit sekundis.

Miamis ulatus tuule kiirus 44 meetrini sekundis.

Floridas suri tormiga seotud vigastustesse vähemalt kuus inimest, sealhulgas üks abišerif.

Üks inimene suri Monroe maakonnas, mis hõlmab ka Keysi saari. Mees hukkus, kui kaotas tuule käes kontrolli veoki üle, millega vedas generaatorit.

Kaks inimest, abišerif ja vanglaametnik hukkusid kahe auto kokkupõrkes vihmas Hardee maakonnas.

Orlando lähedal Winter Parkis hukkus esmaspäeva hommikul mees alla kukkunud elektriliini tõttu.

Veel üks inimene suri vingumürgitusse generaatori oskamatu kasutamise pärast Miami-Dade’i maakonnas.

Veel ühe inimohvri nõudis autoõnnetus Florida keskosas Orange’i maakonnas.

Georgias on tormi tõttu surnu vähemalt kolm inimest. Sandy Springsis hukkus mees oma voodis, kui tema majale kukkus peale suur puu.

Forsythi maakonnas hukkus naine autos, millele puu peale kukkus.

Lõuna-Carolinas Abbeville’is hukkus 57-aastane mees, kellele kukkus peale puuoks.

Kariibi mere saartel on Irma tõttu hukkunud vähemalt 37 inimest, neist vähemalt kümme Kuubal.

Floridas, Georgias ja Lõuna-Carolinas on ilma elektrita vähemalt 7,7 miljonit klienti, neist Floridas 6,7 miljonit ehk 64 protsenti Florida klientidest.

Miami-Dade’i maakonnas kaotas elektri üle 80 protsendi klientidest, teatas linnapea. Liikumiskeeld kehtib kuni edasiste teadaanneteni.

Energiafirma Florida Power & Lighti tegevjuht Eric Silagy hoiatas, et tuleb valmis olla pikaaegseteks ja ulatuslikeks elektrikatkestusteks.

Georgias oli ilma elektrita 748 000 klienti ja Lõuna-Carolinas üle 238 500.

Trump kuulutas Floridas pühapäeval välja „suurkatastroofi“, mis avas föderaalraha voolu orkaan Irma tõttu kannatanud Floridalastele.