Madalatel saartel on tormilaine oht. Lained võivad olla kuni kuus meetrit normaalsest tasemest kõrgemad, vahendab BBC News.

Mõningaid kahjustusi ja üleujutusi on olnud ka Haitil, kus infrastruktuur ei ole veel taastatud pärast 2010. aasta hävitavat maavärinat.

Irma on viienda kategooria orkaan. See on orkaani kohta kõrgeim võimalik tase ning tuule kiirused selles on kuni 78 meetrit sekundis.

Irma on seni puudutanud hinnanguliselt 1,2 miljonit inimest ning see arv võib kasvada 26 miljonini, teatas Punane Rist.

Kardetakse, et piirkondades, kus joogiveega varustamine on katkenud ja kanalisatsioon ei tööta, võivad kiiresti hakata levima haigused, ning võimud on hoiatanud, et hukkunute arv tõenäoliselt kasvab.

Irma asus viimati Turksi ja Caicose saarte lähedal ja liigub edasi Bahama saarte suunas.

Järgmisena peaks torm jõudma Kuubale ning nädalavahetusel tabab see ennustuste järgi USA Florida osariiki, kus lubatakse hävitustööd.

35 000 elanikuga Briti ülemereterritooriumil Turksil ja Caicosel tehti enne Irma saabumist ettevalmistusi. Saarte kõrgeim punkt asub vaid 50 meetri kõrgusel üle merepinna.

Turksi ja Caicose hädaolukordade ameti direktor Virginia Clerveaux ütles, et tormilaine võib üle ujutada isegi sisemaapiirkonnad.

Mõningast kahju katustele, üleujutusi ja elektrikatkestusi tekitas Irma ka Dominikaani Vabariigi ja Haiti põhjaosas.

Kuubal evakueeriti turistid rannikuäärsetest kuurortidest.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja Holland on saatnud laevad, päästemeeskonnad ja abisaadetised oma territooriumidele, mis on orkaanis kannatada saanud.

Seni kannatada saanud saared:

  • Barbuda: väike saar on väidetavalt „vaevalt elamiskõlblik“. 95 protsenti hoonetest on kannatada saanud. Peaminister Gaston Browne’i hinnangul läheb ülesehitustöö maksma 100 miljonit dollarit. Üks kinnitatud hukkunu.
  • St. Martin: saar, mis koosneb Prantsusmaa territooriumist Saint-Martinist ja Hollandi osast Sint Maartenist, sai kohutavalt kahjustada. Viis inimest hukkus.
  • Puerto Rico: üle 6000 elaniku on ajutistes varjupaikades ja paljud ilma elektrita. Vähemalt kolm inimest on hukkunud.
  • USA Neitsisaared: kahjud infrastruktuurile on teadete järgi ulatuslikud. Kinnitatud on nelja inimese hukkumine.
  • Anguilla: Briti ülemereterritooriumi ühe elaniku sõnul näis olukord selline, nagu oleks saart tabanud tuumapomm. Üks inimene hukkus.
  • Briti Neitsisaared: välja on kuulutatud hädaolukord ja inimesi arvatakse olevat hukkunud.