Praegu arutatakse kohtus Alexander Kofkinilt saadud väidetavat altkäemaksu. Aas annab ilmselt tunnistusi seoses INTA konverentsi korraldamisega Tallinnas 2015. aasta jaanuaris. Süüdistuse kohaselt võttis Savisaar Kofkinilt altkäemaksu ja vastutasuks aitas suunata konverentsi korraldamise Viru hotellist Meritoni hotelli, mis kuulub Kofkinile.

INTA konverentsi kohta loe lähemalt siit: ametnik muretses, mida linnapea ütleb, kui Meritoni ei valita

Siret Kotka-Repinski oli koos Savisaarega Hispaania reisil, mille kulude kinnimaksmine Kofkini poolt oligi süüdistuse kohaselt altkäemaksu võtmine.

Tänaseks planeeritud abilinnapea Eha Võrgu tunnistus lükati edasi 7. novembrile.

Täna hommikul käis INTA konverentsiks ettevalmistumisest rääkimas 2014. aastal Viru hotelli konverentsikoordinaatorina töötanud Siiri Mark. Ta rääkis, et kuna jaanuar on väiksema täituvusega kuu, oli INTA konverentsi korraldamine neile ahvatlev, mistõttu nad tegid läbimõeldud, hea hinnaga pakkumise.

Oktoobris tuli linnavalitsusest Joonatan Heinapilt kõne, et nad tahavad vaatama tulla. Hotelli käisidki vaatamas Heinap, Kersti Kont ja Heili Luik. Kõik kolm olid Viru pakutavate võimalustega rahul.

Kersti Kont ütles Margi sõnul, et nad tahaksid konverentsi nende juures korraldada, aga need otsused pole alati nende teha. Hiljem tuli teade, et Viru ei olnud valitud.

Savisaare kaitsja Oliver Nääsi küsimustele vastates nentis Mark, et Viru hotellis polnud spa kasutamise võimalust, samuti polnud Viru hotelli suurel saalil aknaid.

Siret Kotka-Repinski: maksin hiljem Kofkinile ära

Peale Marki tuli tunnistusi andma Siret Kotka-Repinski. Ütles, et tunneb Savisaart nii sõbra, kolleegi kui erakonnakaaslasena. 30. september kuni 9. oktoober 2014 reis oli seotud peamiselt Kotka tervisega.

Kotka-Repinski rääkis terviseprobleemist Savisaarega ja palus abi, Savisaar pakkus, et Hispaanias oleks võimalik abi saada. Nad leidsid sobivad kuupäevad ja suundusid Hispaaniasse. Savisaar suhtles Kofkiniga ja rääkis Kotka-Repinski probleemist ja suheldes leiti kuupäevad, mis sobisid kõigile kolmele.

Lennupiletid ostis Kotka, Savisaar korraldas majutuse küsimused. Piletite broneerimisel aitas teda Priit Kutser, kes oli varem töötanud reisibüroos. Kotka-Repinski ostis edasi-tagasi piletid. Kadri Simsono soovi tõttu saada Keskerakonna peaministrikandidaadiks pidid nad tulema varem tagasi, kohapeal vahetasid pileteid ära.

Reis oli võõrasse riiki, reisi aitas korraldada Savisaare sõber Kofkin, seega oli loomulik, et Savisaar tuli Kotka-Repinskile appi. Ta ei teadnud, kas Savisaarel oli selle reisiga seoses veel mingeid plaane.

Kotka-Repinski rääkis, et talle olid reisil kõige tähtsamad tema raviprotseduurid. Küll aga kohtuti ka Kofkiniga, kui tihti, ta ei mäletanud.

Kotka-Repinski sõnul olid nad peamiselt Marbellas, kus olid tema raviprotseduurid. Külastati ühel päeval ka Gibraltarit. Savisaare terviseprotseduuride kohta ei teadnud ta midagi. Savisaare tervisest on ta rääkinud väga palju, kindlasti räägiti sellest ka Hispaanias, sest Savisaare vererõhk on kõrge ja veresuhkur on tihti väga kõrge.

Hispaanias kasutati Kofkini autot ja autojuhti. Hotellitoa tasumisest ei mäleta Kotka-Repinski midagi. Tema raviprotseduuride eest tasus alguses üks arst, kes käis temaga kaasas, sest jutt oli hispaania keeles. Soovitus arsti osas ja aja kinni panemine tuli Kofkinilt. Kotka-Repinski tasus ühe korra kõige lõpus, kui kõik visiidid olid läbi, protseduuride eest Kofkinile. Tasumiseks piisas Kotka-Repinskil kaasasolnud sularahast.

Kui Kofkin käis enne jõule Hundisilmal külas, siis uut reisi Hispaaniasse Kotka-Repinski mäletamist mööda ei arutatud.

Kui Savisaar sattus 2015. aasta märtsis haiglasse, oli Kofkin Kotka-Repinski mäletamist mööda üks väheseid, kes kogu aeg haiglasse helistas ja Savisaare käekäigu vastu huvi tundis.

Kotka-Repinski oli 2014. aastal Aasa nõunik. INTA kongressiga tema kokku ei puutunud, kuigi ta teadis selle toimumisest. Ta ei teadnud, et Savisaar oleks Kofkiniga rääkinud INTA konverentsist või raekoja platsi kohviku rendilepingu pikendamisest.

Kas Kotka-Repinski on katnud Savisaare kulutusi aastatel 2014-2015? Kotka-Repinski ütles, et on jah, nii lennupileteid kui muud. Ta meenutas, et mingisuguseid Hundisilma taluga seotud majanduskulusid on ta Savisaare eest katnud.

Ta ütles, et polnud kokkulepet, et Savisaare kanda jäävad majutuskulud Hispaanias katab tegelikult Kofkin. Kofkini auto oli nende kasutada vaid siis, kui Kofkinil polnud seda vaja. Mingit juttu ühestki tasuta reisi pakkumisest Hispaaniasse pole Kotka-Repinski sõnul Kofkiniga olnud.

Taavi Aas: jutt Meritonist kui linnapea eelistus toimumiskoha osas

Kohtusaali saabudes rääkis Aas kõigepealt Savisaarega natuke juttu.

INTA konverents toimus Aasa sõnul 2015. aasta jaanuaris Tallinnas, kui eelmine korraldaja oli alt ära hüpanud. Kuna INTA on suuresti linnaplaneerimise organisatsioon, oli korralduskomisjonis inimesi linnaplaneerimisametist, juht oli tema. Töögrupp otsustas konverentsi korraldamisega seotud küsimusi.

Kongressi asukoht toimus peale töögrupi külaskäiku Viru ja Meritoni hotelli. Asukoht valiti selle järgi, mida töögrupp leidis. Lõplik otsus tehti komisjonis, aga enne seda linnakantselei välissuhete ja protokolliosakonna juhataja Heili Luik informeeris, et toimub Meritonis.

Aas rääkis, et Viru hotell oli pikalt kaalumisel. Savisaarega rääkis ta INTA teemal erinevatest asjadest, nii külastajate arvust kui korraldamisest. Aas ütles, et kõigil komisjoni töökoosolekutel ta ei osalenud. Aas rääkis, et kohtuprotsessi käigus kuulis ta lindistusest, kus ta rääkis Savisaarega INTA konverentsi korraldamisest.

Aas rääkis, et tema võttis juttu Meritonist kui linnapea eelistust ürituse toimumise koha kohta. Täna, kui Aas on linnapea kt, küsitakse ka tema eelistust. Ta ei näe midagi imelikku selles, et linnapealt küsitakse tema eelistust. Aas ütles, et ei rääkinud kellelegi sellest vestlusest Savisaarega.

Aas ütles, et ta ei meenuta seda vestlust. Ta eeldas, et see vestlus toimus Savisaare kabinetis. Nad arutasid erinevaid teemasid, muuhulgas INTA konverentsi, arvas Aas. Ta ütles, et ei mäleta sellest kohtumisest enamat kui seda, mida ta hiljem on lugenud pealtkuulatud vestlusest meediast.

Savisaare seisukohta võttis Aas kui tema soovi. Aasa sõnul ei mõjutanud see otsuse tegemist.

Mis puudutab raekoja platsi kohviku rendilepingu pikendamist, siis sellega pole ta tööalaselt tegelenud.

2008. aastal linna pandud viinerikioskitega puutus ta kokku, kui sai teada, et osadel polnud ehitusluba või kasutusluba. Rendikonkurssidega linnaplaneerimisamet ei tegelenud, aga kui selgus, et load on puudu, siis kutsus ta enda juurde Peedu Zeigeriga ja palus tal dokumendid korda ajada.

Ilma lubadeta hooned võetakse kasutusele, sest ettevõtjad kiirustavad sündmustest ette ja tahavad ettevõtlusega alustada enne kõigi lubade saamist. Tagantjärele tarkusena teadis Aas, et viinerikioskite omanik oli Kofkin.

Keskerakonna üritused olid Aasa sõnul alati Meritonis, aga ta ei suutnud meenutada, kas ka linn on varem Meritonis üritusi korraldatud.

Aas pidi vastama ka eelmiste kohalike valimiste eelsete reklaamklippide kohta. Kas linnale on nende reklaamidega tekitatud kahju? Aas ütles, et otsest kahju pole klippidega tekitatud, sest Tallinna linn on saanud mainekasu.

Protokolliametnikud: esialgu eelistati Virut, hiljem mitte

Täna andsid tunnistusi ka Kersti Kont ja Joonatan Heinapi, kes koos Heili Luigega osalesid 2014. aastal INTA konverentsi jaoks asukoha valimises.

Kont rääkis, et esialgu eelistati konverentsi asukohana Viru hotelli, sest see oli suurem. Heinap märkis, et ka varasem koostöökogemus oli Viruga hea.

Kui sõelale olid jäänud Viru ja Meriton, käidi mõlemas ja leiti, et Meriton sobib isegi paremini. Üheks muutuse põhjuseks oli, et ürituse maht vähenes, arvestama pidi väiksema hulga külalistega. Heinap tõi esile, et Virus oli mööbel tumedam ja ruumid jätsid pimedama mulje, Meritonis oli valgust rohkem.

Heinap eeldas, et ilmselt informeeris Aas nende seisukohtadest Savisaart. Otse neil mingit suhtlust Savisaarega ei olnud.

Heinapile loeti ette tema ütlus varasema ülekuulamise protokollist, kus ta meenutas Luige sõnu, et kui nad jätavad Meritoni välja, peab olema hea põhjus, mida linnapeale öelda.

Heinap vastas täna kohtus, et kõigile on teada, et Meriton on Savisaare tuttava Kofkini hotell. Ilmselt tahtis Luik Heinapi sõnul, et tal oleks vastus valmis, kui küsimus tekib.