Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni andmeil satub aasta jooksul inimkaubanduse ohvriks umbes 500 Eestist pärit naist ja tütarlast, kirjutab Postimees.

Koos Tartu laste tugikeskusega Eesti olukorda kaardistanud sotsioloogi Aire Trummali sõnul on enamiku juhtumite keskmes 14-17-aastased probleemse taustaga tütarlapsed, kes on langenud tasuvat tööd tõotava ajalehekuulutuse või baaris sõlmitud juhututvuse ohvriks.

Alaealisi on kupeldatud teadaolevalt Soome, Rootsi, Hispaaniasse ja Itaaliasse. Mõne juhtumi puhul on vahendajad saanud reaalse vanglakaristuse, teiste korral pole tütarlaste edasine saatus teada.

Võrreldes teiste uuringus osalenud Ida-Euroopa riikidega, on Eestis toimuv väiksemate mõõtmetega. Selles vallas Euroopa tipus olevas Albaanias on kaheksa aastaga müüdud piiri taha prostituudiks ligikaudu 4000 last.

Eestis tegutseb politsei andmetel hinnanguliselt 3000-5000 prostituuti, kellest rohkem kui neljandik oli 1990. aastate teisel poolel läbi viidud uuringu põhjal 18-aastased või nooremad. Aidsi tugikeskuse juhataja Juri Kalikovi sõnul on see osakaal nüüdseks vähenenud 15 protsendini.

Kõik paarkümmend uuringu küsimustele vastanud eksperti leidis, et alaealistega kaubitsemise näol on tegu probleemiga, millest ei saa mööda vaadata. Samal seisukohal on ka politsei.

“Sellele peaks kahtlemata tähelepanu pöörama,” kostis politseiameti pressiesindaja Annela Laaneots. “Eriti nüüd, kui üle piiride liikumine on lihtsam, oleks nii-öelda riskigruppide seas vaja teavitustööd teha.”