Trump loetles rassistlikke organisatsioone, kelle hukkamõistmist temalt on nõutud ja kelle ta ka kaks päeva pärast Charlottesville’i sündmusi hukka mõistis. Trumpi väitel tsiteeris meedia teda aga valikuliselt, süüdistas liiga hilja reageerimises ja ignoreeris tema ühtsussõnumit, vahendab New York Times.

„Ma lõin neid neonatsidega. Ma lõin neid kõigega. Mul olid valgete ülemvõimu pooldajad, neonatsid. Mul olid nad kõik sees. Vaatame. KKK, meil on KKK,“ rääkis Trump sardooniliselt avaldusest, mille ta tegi kaks päeva pärast 12. augusti sündmusi, kui teda oli süüdistatud nende liikumiste hukka mõistmata jätmises algses reageeringus.

Vihase, ohjeldamatu ja varem valmis kirjutatud tekstita esinemise käigus, mis oli võrdväärne tema kihutuskõnedega valimiskampaania ajal, püüdis Trump suunata viha uudistemeedia vastu, väites, et lõhede süvendamise eest riigis vastutab press, mitte tema.

„On aeg paljastada ebaausa meedia pettused,“ ütles Trump ja lisas: „Nad on väga ebaausad inimesed.“

„Ainsad inimesed, kes pakuvad nendele vihkamisgruppidele platvormi, on meedia ise ja valeuudised,“ kuulutas Trump.

Pöördudes korduvalt tagasi Charlottesville’i juurde ütles Trump, et meedia jättis tähelepanu pööramata anarhistidele, kes ilmusid välja „kiivrites ja mustades maskides – Antifale“.

Trump süüdistas meediat „püüdes võtta ära meie ajalugu ja pärandit“, viidates ilmselt debatile konföderaatide ausammaste eemaldamise üle, mis neonatside ja valgete ülemvõimu pooldajate meeleavalduse Charlottesville’is esile kutsus.

Trump esitas ka oma tavapärase vaenlaste loetelu: New York Times, CNN ja Washington Post.

Osutades kaameratele õhutas Trump rahvast skandeerima „CNN sucks“ („CNN imeb“). Rahvahulk karjus solvanguid ajakirjanike aadressil ja mõned nõudsid, et nad lõpetaksid presidendi piinamise küsimustega tema sidemete kohta Venemaaga.

Olles Arizonas, ei suutnud Trump jätta mainimata sealseid vabariiklastest senaatoreid, keda ta oma vaenlasteks peab: Jeff Flake’i, keda Trump nimetab „mürgiseks“ ja tema nime järgi „helbekeseks“, ning John McCaini, kes andis otsustava vabariiklaste hääle, mis nurjas Trumpi jõupingutused eelmise presidendi Barack Obama tervishoiuseaduse tühistamiseks senatis.

Trump kordas ka tuttavaid kaebusi ebaseaduslike sisserändajate ja naiivsete kaubanduslepete üle.

Ühel hetkel kuulutas Trump puhaste söeelektrijaamade tulekut, öeldes: „Nad võtavad söe välja, nad puhastavad selle.“

Välispoliitikast rääkis Trump vähe, tehes vaid lühikokkuvõtte esmaspäeva õhtul avaldatud Afganistani-poliitikast ning väites, et Põhja-Korea valitseja Kim Jong-un taganes tema sõjalise jõu kasutamise ähvarduste tõttu.