"Nägime seda kohe mullu uut valitsust moodustades ette ja nii leppisimegi tänavu kevadel riigieelarvestrateegias kokku politseile, päästele ja julgeolekuteenistustele lisaraha eraldamise ja seda kohe aastast 2018," ütles Anvelt.

Politsei- ja piirivalveametile eraldatakse riigieelarvest järgneval neljal aastal ehk aastatel 2018-2021 kokku 21,5 miljonit eurot, millega kahekordistub kiirreageerijate arv ning lisanduvad 45 uut piirkonnapolitseinikku. "See on üle kümne aasta esimene kord, kui politseinike read täienevad, mitte ei tõmmata neid kokku."

Päästeamet saab samuti aastatel 2018-2021 lisaraha 3 miljonit eurot aastas ehk kokku 12 miljonit, mis on eelkõige mõeldud tehnika ja varustuse uuendamiseks. "Lisaks eraldatakse samal ajaperioodil vabatahtlikele maa- ja merepäästjatele kokku 2 miljonit eurot lisaraha, teisisõnu kasvab vabatahtlike päästjate rahastus pool miljonit eurot aastas," kinnitas siseminister.

"Julgeolekuteenistustest ei hakka ma rääkima. Seega võib öelda, et juba 2017. aasta kevadel otsustas valitsus meie siseturvalisuse tugevdamisse panustada järgneval neljal aastal kokku lisaraha vähemalt 35,5 miljonit eurot, kuid alati on teretulnud opositsioonierakondade toetus, kui riigikogus riigieelarve menetlemisel siseturvalisuse valdkonna eelarve suurendamist arutatakse," märkis Anvelt.

Urmas Paet terrorilaine taustal: sisejulgeoleku tagamiseks tuleb eraldada rohkem raha riigieelarvest politseile ja julgeolekuteenistustele

Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet ütles pärast täna õhtul toimunud rünnakut Soomes, et arvestades äärmuslusega seotud arenguid Euroopas, tuleks Eestil võimalikult kiiresti panustada sisejulgeoleku tugevdamisele.

„See tähendab juba järgmisest riigieelarvest rohkem raha politseile ja julgeolekuteenistustele, et sisejulgeolekus oleks piisavalt professionaalseid inimesi, tehnikat ja ka tugevat motivatsiooni“ märkis endine välisminister. „See kõik maksab raha, kuid turvalisuse ja turvatunde tagamine on iga riigi esmane ülesanne,“ leidis Paet.

Seetõttu peab Paet oluliseks, et riigikogu ja valitsus käituksid adekvaatselt ning suurendaksid hiljemalt järgmise aasta eelarves siseturvalisusele suunatud raha. Ning seda tuleks teha nii, et sisejulgeolekus oleks võimalik teha tegelik kvalitatiivne hüpe.