„Sotsiaalminister pole siiani aru saanud, et sajad muudatusettepanekud töölepinguseadusse on tingitud ennekõike sotsiaalministeeriumi saamatusest,” lausus Pärnits Sotsiaaldemokraatliku erakonna pressiteates.

„Just valitsuserakondade survel tulid need ettepanekud arutusele sotsiaalkomisjoni erakorralisel istungil sel esmaspäeval. Sotsiaaldemokraadid on korduvalt nõudnud, et nii olulise seaduse menetlemise puhul tuleb vigade vältimiseks aeg maha võtta,” lisab Pärnits.

Kadi Pärnits esitas Res Publica sõnul kolmapäeval Postimehe arvamusküljel rea valeväiteid sotsiaalkomisjoni seisukohtade osas.

Kadi Pärnitsa hinnangul võtavad muudatusettepanekud töölepingu seadusele tööandjalt kohustused ja vastutuse, pannes need töötegijale, ning lubavad lasta töötajaid lahti ilma konkreetse seadusest tuleneva aluseta, kirjutab Postimees.

Esmaspäeval arutas Riigikogu sotsiaalkomisjon Res Publica ja Reformierakonna muudatusettepanekuid töölepingu seadusele, kirjutab Pärnits. “Muudatuste eesmärk on ühene: võtta tööandjalt kohustused ja vastutus ning panna need töötajatele. Seejuures kinnistataks töötajad tööandjate juurde, võttes töötajalt lahkumisõiguse. Samal ajal saaksid tööandjad võimaluse töötajaid lahti lasta ilma konkreetse seadusest tuleneva aluseta.”

Ülaltoodud muudatuste järgi oleks maksimaalne hüvis lepingu lõpetamise eest kahe kuu palk, ka neile töötajatele, kes on ettevõttes töötanud näiteks kakskümmend aastat, kirjutab Pärnits. „Lepingu lõpetamise maksimaalne etteteatamise aeg on üks kuu tänase nelja asemel. Vanemad inimesed jääksid lepingu lõpetamisega kaasnevast hüvisest hoopis ilma. Töölepingu lõpetamise põhjuste loetelu oleks avatud,” lisab ta.

„Töötajate vastutust lepingu rikkumise eest tahetakse täiendada põhimõttega, et töötaja maksaks kinni ka tööandja saamata jäänud tulu ja seda isegi siis, kui tööandja otsest kahju ei saanud,” kirjutab Pärenits.

„Sellele lisandub nõue töötajale maksta teatud tööde puhul täielikult kinni tööandja poolt tööks antud töövahend, kui sellega midagi peaks juhtuma. Samuti tuleb töötajal hüvitada uue töötaja palkamise kulud, kui töötaja lastakse lahti lepingu rikkumise tõttu. Põhjuseks piisab, kui tööandja meelest pole töötaja piisavalt hoolas,” lausub Pärnits.

Erinevalt Kadi Pärnitsa väidetest ei käsitlenud sotsiaalkomisjon oma istungil töölepingu lõpetamise hüviseid, lepingu lõpetamisest etteteatamise aja muutmist, saamata jäänud tulu hüvitamist ega vanemate inimeste hüvise vähendamist, teatas Delfile Res Publica meediajuht. „Ei olnud arutusel ka võimalus töötajat vallandada ilma seadusliku aluseta või kinnistada teda ilma lahkumisõiguseta tööandja juurde.”

Kadi Pärnits kirjutab: “Enamiku nimetatud muudatuste poolt olid näiteks rahvaliitlane Mai Treial, respublikaanid Andres Kork ja Urmo Kööbi ning reformierakondlased Rein Aidma ja Silver Meikar.”

Kuna ülalnimetatud küsimused komisjonis arutusel ei ole olnud, on täiesti arusaamatu, mille alusel Kadi Pärnits komisjoni liikmetele sõnu suhu paneb, teatas Res Publica.

Vale on Res Publica sõnul ka Pärnitsa väide, justkui oleks komisjon arutanud valitsuspartei Res Publica muudatusettepanekuid. Ei valitsus ega Res Publica fraktsioon ei ole ettepanekuid esitanud, erakonna ja valitsuse seisukohad formeerusid läbi sotsiaalkomisjoni, mitte üksiksaadikute parandusettepanekute.