CIA programm oli kesksel kohal poliitikas, mida hakkas ajama president Barack Obama administratsioon 2013. aastal, et avaldada Assadile survet kõrvale astumiseks. Selle tõhususe pärast seda, kui Venemaa kaks aastat hiljem oma väed Süüriasse viis, on aga kahtluse alla seadnud isegi programmi toetajad.

Ametnike sõnul peegeldab programmi lõpetamine Trumpi huvi Venemaaga koostööviiside leidmise vastu. Venemaa on pidanud Assadi-vastast programmi rünnakuks oma huvide vastu.

Ametnike sõnul langetas Trump otsuse CIA programm lõpetada ligi kuu aega tagasi pärast Ovaalkabineti kohtumist CIA direktori Mike Pompeo ja rahvusliku julgeoleku nõuniku H.R. McMasteriga ning enne 7. juulil toimunud kohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga Saksamaal.

Pärast Trumpi ja Putini kohtumist teatasid USA ja Venemaa kokkuleppest toetada uut relvarahu Süüria edelaosas Jordaania piiril, kus paljud CIA toetatud mässulised on pikka aega tegutsenud. Trump nimetas piiratud relvarahukokkulepet näiteks kasust, mis tõuseb konstruktiivsest töösuhtest Moskvaga.

Assadi-vastaste mässuliste relvastamise salaprogrammi lõpetamine ei olnud siiski juba varem käimas olnud relvarahuläbirääkimiste tingimus, teatasid USA ametnikud.

Programmi toetavad endised ja praegused USA ametnikud peavad otsust suureks järeleandmiseks Venemaale.

„See on pöördeline otsus,“ ütles anonüümseks jäänud praegune ametnik. „Putin võitis Süürias.“

Mõnede analüütikute sõnul annab otsus programm lõpetada jõudu juurde radikaalsematele rühmitustele Süürias ja kahjustab USA usutavust.

Teiste sõnul oli see Assadi positsiooni tunnustamine Süürias.