„Loodud on kontaktid saatkonnaga, läbi on viidud vestlused selle juhtumi kohta volitatud struktuuridega. On tähtis, et kõik edasised sammud astutaks perekonna huvides,“ öeldakse teates.

Advokaat Violetta Volkova teatas Vene propagandakanalile Sputnik, et Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova perest võeti ära nende kaheksa-aastane tütar Izabella. Volkova väitel viis Eesti lastekaitse lapse kohtu otsusel pere juurest minema 11. juulil, kolm päeva enne pere planeeritud sõitu Moskvasse.

Volkova sõnul oli formaalne lapse äravõtmise põhjus see, et korteris polnud kaua remonti tehtud. Lisaks sellele peetavat tüdrukule kahjulikuks korteris olnud sigaretisuitsu haisu. Vanematel on lubatud tüdrukuga koos viibida vaid 15 minutit päevas.

Delfile andis kommentaari ka Eesti sotsiaalministeerium, kelle sõnul sisaldab Vene meedias ilmunud artikkel mitmeid valeväiteid. Ministeeriumi kommunikatsioonijuht Karin Volmer ütles, et kirjeldatud perekond oli sotsiaaltöötajate tähelepanu all aastaid, kuid lastekaitsetöötajate kinnitusel on vanematel puudunud koostöötahe olukorra paranemiseks.

"Nii kohalik omavalitsus kui riigi lastekaitsetöötajad lähtuvad alati esmajärjekorras lapse õigustest ja huvidest," rõhutas Volmer. #Esmalt hindab omavalitsuse lastekaitsetöötaja lapse abivajadust ning ühiselt otsitakse alternatiivseid võimalusi pere aitamiseks, et laps saaks kasvada oma pere juures. Lapse perest eraldamine on äärmuslik meede ja viimane abinõu, kui muul moel pole võimalik lapse tervist ja heaolu tagada." Lapse huvide kaitseks pole võimalik juhtumit üksikasjalikumalt kirjeldada, kuid Volmer lisas, et laste peredest eraldamist tuleb Eestis ette järjest harvem. "Kui 2009 eraldati perest 664 last, siis 2016. aastal oli neid esialgsetel andmetel umbes 250," märkis Volmer.

ERR-i venekeelse portaali teatel otsustas kohus 14. juulil vanematelt ajutiselt (kuni 16. oktoobrini) vanemlikud õigused ära võtta. ERR-i valduses oleva kohtuotsuse järgi oli lapse äravõtmise põhjus antisanitaarne olukord korteris. Sotsiaaltöötaja Karina Kuslap ütles kohtus, et sotsiaalteenistus võttis kaheksa aasta jooksul tarvitusele meetmeid olukorra parandamiseks peres, kuid isa eitab probleemide olemasolu ja ema ei taha mingeid muutusi.

ERR-i venekeelse portaali korrespondendi sõnul on korter tõepoolest halvas seisus – väga kaua ei ole tehtud remonti, mööbel on vana, toad ei ole korras ning on tugevalt suitsust läbi imbunud.