Viru maakohtu Narva kohtumajas kuulutati täna kohtuotsus, millega 20-aastane Toomas Semykin tunnistati süüdi 14-aastase Darja tapmises 2015. aasta 4. detsembril Narvas. Samuti tunnistati süüdi 20-aastane Aleksei Botštarjov, kes tapmist varjas.

Semykinile, kes ennast süüdi ei tunnistanud, mõistis kohus tapmise eest 12-aastase vangistuse. Karistuse mõistmisel võttis kohus arvesse süüdistatava ja kannatanu isikut ning tapmise toimepanemise asjaolusid, mõistes sanktsiooni ülemmäära lähedase karistuse.

Liitkaristuseks mõistis kohus varemgi kohtulikult karistatud Semykinile 14 aastat ja 9 kuud vangistust, millest arvati maha osaliselt ärakantud karistus. Lõplikuks karistuseks mõistis kohus Semykinile 13 aastat, 5 kuud ja 24 päeva vangistust, mille kandmise alguseks loetakse kohtuotsuse kuulutamise päev. Ennast süüdi tunnistanud Botštarjovile mõistis kohus karistuseks kahe-aastase tingimisi vangistuse.

Toomas Semykin

Kohus rahuldas osaliselt kannatanu tsiviilhagi ja mõistis Toomas Semykinilt välja üle 4 000 euro varalise kahju hüvituseks ning üle 5000 euro kannatanu õigusabikulude katteks.

Kriminaalasja arutati Narva kohtumajas kinnisel istungil, avalikkuse juurdepääsu piirati eraelu kaitseks ning alaealise ja kannatanu huvides, teatas kohtute avalike suhete teenistuse juht Janar Filippov.

Möödunud nädalal nõudis Viru ringkonnaprokurör Günter Koovit 20-aastasele Toomasele 13 aasta pikkust vanglakaristust ning 20-aastasele Alekseile kaheaastast vangistust.

Tänavu aprillis alanud kohtuprotsessil ei tunnistanud Toomas end neiu tapmises süüd, kuid tema koos kohtu all olev Aleksei tunnistas end kuriteost teatamata jätmises süüdi. Kohtuistungid - sealhulgas ka kohtuotsuse kuulutamine - olid perekonna ja eraelu kaitseks kuulutatud kinniseks.

Süüdistuse kohaselt tappis Toomas 2015. aasta 4. detsembri õhtul Narvas Pähklimäe terviseradadel paikneva Äkkeküla spordibaasi territooriumil 14-aastase neiu, kelle surnukeha leiti viis päeva hiljem ehk 9. detsembril.

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Gross ütles, et ekspertiisidega tuvastati neiu surma põhjusena lämbumine.

"Uurimine pani tõsiselt õiguskaitseasutusi proovile, kuid tänu tulemuslikule koostööle uurimisgrupi ja ekspertide vahel on meil kohtule esitada tõendeid, mis kinnitavad kohtu ette saadetud noormeeste süüd," ütles Gross.

Kuritegu uuris Ida prefektuur ja uurimist juhtis Viru ringkonnaprokuratuur.

Darja tapmises süüdistatav Toomas Semykin ennast esimesel istungil tapmises süüdi ei tunnistanud. Temaga koos on kohtu all 20-aastane Aleksei Botštarjov, kes tunnistas end süüdi kuriteost mitteteatamises. Seega on praegu olukord, kus peamine kahtlusalune väidab, et ei ole kirjeldatud kuritegu toime pannud, ent teine kahtlusalune ütleb, et teadis sama teo toimepanemisest.

Teadaolevalt on Semykinil Vene kodakondsus, Botštarjov on kodakondsuseta. Päevaleht on varem kirjutanud, et mõlemal kohtu all oleval mehel on vaid põhikooliharidus ning mõlemad said juba enne tapmist politseile ja kohtutele tuttavaks. 2016. aasta jaanuaris ehk rohkem kui kuu pärast Darja tapmist mõistis kohus Semykini süüdi nii grupiviisilise röövimise kui ka kehalise väärkohtlemise eest ja talle määrati karistuseks kaks aastat tingimisi vangistust. Sama aasta veebruaris karistas kohus teda uuesti tingimisi vangistusega ühe grupiviisilise röövimise eest. Semykin saadeti reaalselt vanglasse alles siis, kui vahetult pärast teist kohtuotsust endale seatud nõudeid ignoreeris ja Soome sõitis.

Ka Botštarjov on varem korduvalt karistatud.