USA tõi õhutõrjesüsteemi Patriot piirkonda ajutiselt juulis toimuvate NATO õppuste ajaks. Ametnike sõnul viiakse see õppuste järel uuesti ära, tõenäoliselt juba enne „Zapad-2017“ algust.

Tegemist on esimese korraga, mil USA õhukaitsesüsteemi Patriot alliansi idatiiba paigutab.

MIM-104 Patriot on mobiilsetelt stardialustelt teele saadetavate maa-õhk rakettide (SAM-) süsteem, mida ennekõike kasutab enese kaitseks USA, kuigi rakette on läbi aegade antud ka liitlastele.

Patrioti süsteem koosneb kommunikatsiooni-, juhtimis- ja kontroll-, radarivaatluse ja raketijuhtimise süsteemist, mis koos suudab tagada ühe maailma kõige kaasaegsema õhutõrjesüsteemi.

Tänavu septembris toimub Venemaal ja Valgevenes õppus „Zapad 2017“, millest võib alliansi hinnangul osa võtta pea 100 000 meest. Varasematel kordadel on Zapadi-nimelisel õppusel harjutatud ka kolme Balti riigi ründamist.

Venemaa koondab selleks ajaks Balti riikide lähinaabrusse märkimisväärse sõjalise jõu, sh hinnanguliselt 60 000-70 000 sõdurit, kes on vajadusel valmis kiirelt tegevusse asuma.

USA kindralleitnant Ben Hodges ütles juuni keskel, et USA kavatseb „Zapad 2017“ ajaks tuua Balti riikidesse kolm üksust õhudessantväelasi, kokku umbes 600 meest.

Hodgesi argumentatsioon oli üsna üheselt mõistetav: „Kui [Venemaa] läks Krimmi, toimus see õppuse taustal. Kui nad läksid Gruusiasse, oli seal õppus,“ ütles ta.

„Me kõik töötame kõvasti, et sellise õppuse ajal oleks valmisolek võimalikult suur,“ ütles Hodges, kelle sõnul võivad venelased õppuse ajal Balti riikide piiridel provokatsioone korraldada. „Nende ajalugu on täis näiteid, kuidas nad ei pea ühestki lepingust kinni.”