Tööde käigus uuendatakse pargi teede katendid, korrastatakse haljastus, rajatakse vajalikud tehnovõrgud ja valgustus ning paigaldatakse linnamööbel.

Tammsaare monumendi taga tihendatakse teedevõrku ja sinna on lisatud intiimsemat haljastust, kuhu on võimalik põigata pargikülastajatel, kes soovivad omaette olla. Estonia teatri poolsele küljele rajatakse laste mänguväljak. Olemasolev 1905 aasta mälestusmärk nihutatakse keskselt kohalt pisut varjatumasse pargitsooni ja pargis olev süvend likvideeritakse.

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on Tammsaare pargi rekonstrueerimise projekti mahus koostatud uus lahendus ka Viru keskusega külgnevale praegu ebamäärase funktsiooniga kasutamata alale, kuid seda täpsustatakse Tallinna peatänava projekteerimistööde mahus. "Nimetatud ala peaks moodustama üleminekutsooni lopsaka, peamiselt ajaloolise haljastusega Tammsaare pargi ja kaasaegse vormikeelega hoonetekompleksi vahel."

Samuti lahendatakse peatänava projektiga skulptuuri „Merineitsi“ asukoha muudatus.

Tammsaare pargi kui Tallinna linna esinduspargi rekonstrueerimise eesmärgiks on luua kaasaegse kujundusega, funktsionaalneja turvalisust pakkuv park, mis väärtustab pargi ala linnaruumis eelkõige pargina, mitte väljakuna. Plaanitav park sisaldab avatud ning suletud alasid ja teadlikult kujundatud aktiivseid ning passiivseid pargitsoone.

Tammsaare pargi rekonstrueerimistööde maksumus on 6 313 848 eurot ja 24 senti.

Esimesen etapi rekonstrueerimistööd lõpetatakse selle aasta sügisel ning ülejäänud pargi ehitustööd lõpetatakse 2018. aasta juulikuus.

Pargi rekonstrueerimise projekt koostati Tallinna Linnaplaneerimise Ameti poolt 2012. aastal läbi viidud ideekonkursi võitnud arhitektuuribüroo Kadarik Tüür Arhitektid poolt, ideekonkursi võidutöö "Belle Epoque" alusel.