Valitsuse kommunikatsioonibüroost öeldi Delfile, et peaminister Ratas külastab 15. - 16. juunil Saksamaad ning Prantsusmaad. Ratas kohtub sel visiidil Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga ning Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga.

20. - 23. juunil külastab peaminister Luksemburgi ning Hollandit ning kohtub mõlema riigi valitsusjuhtidega. Luksemburis siis kevadel Eestitki külastanud peaminister Xavier Betteliga ning Hollandis peaminister Mark Rutte'ga.

Sealt edasi sõidab Ratas Brüsselisse Euroopa Ülemkogule. Praeguste plaanide järgi peaks peaminister jõudma Belgiasse 21. juuni õhtul. Eestisse naaseb ta 23. juuni õhtul.

Eesti eesistumine algab 1. juulil. See tähendab nõukogu seisukohtade kujundamist kõigi liikmesriikide huve arvesse võttes, ise sealjuures neutraalseks jäädes.

Eesistujariigi ülesanne on korraldada Euroopa Liidu Nõukogu istungeid ja töörühmade tööd - kujundada päevakorrad, juhatada istungeid ja kohtumisi ning selgitada aruteludes välja ühisosa. Saavutatud kokkuleppeid tuleb eesistujal esindada ja kaitsta läbirääkimistel Euroopa Komisjoni ja Parlamendiga.

Eesistujariik vahetub iga poole aasta tagant. Eesti võtab eesistumise teatepulga üle Maltalt, et see siis kuus kuud hiljem omakorda Bulgaariale edasi anda.