Hoone uue peasissepääsu juurde asetatava vundamenti nurgakivi annetas Eesti Kunstiakadeemiale Estonia Selts. Sama nurgakivi koliti vanast majast ajutisse rektoraati Estonia pst 7 ja see on oodanud oma hetke 12 aastat. Nurgakivisse paigaldatakse ajakapsel, mille valmistab spetsiaalselt Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti õppejõud ja töökodade juhataja Risto Tali.

Kapslisse pannakse EKA uue hoone saamise loo kronoloogia, tänane ajaleht Sirp, tükike vana EKA Tartu mnt 1 asunud hoonet ja sõnum tulevastele põlvedele. Oma memento lisavad mitmed EKA erialad. Müüri laotakse ka killukesi vana maja freskodest ja sgrafitodest, mis maaliklassidesse ja koridori seintele olid aja jooksul maalitud ning mida polnud võimalik säilitada.

Eesti Kunstiakadeemia õppehoones saab olema 12 302 m2 suletud netopinda. Ehitustöid alustas selle aasta algul Astlanda Ehitus, kes võitis riigihanke 7 pakkumuse seast.
Muinsuskaitsealusele Rauaniidi hoonele nõukogude ajal lisandunud tiivad on juba osaliselt lammutatud ning hoonele rajatakse uued osad. Arhitektuuriprojekti autorid on avaliku arhitektuurivõistluse võitnud Eesti Kunstiakadeemia vilistlased Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla ja Eik Hermann arhitektuuribüroost KUU Arhitektid.

Ehitustööde prognoositud lepinguline maksumus koos käibemaksuga on 16,2 miljonit eurot ning ehitusaeg kuni 15 kuud. Eesti Kunstiakadeemia uue õppe- ja teadushoone ehitamist rahastab Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond ASTRA meetmest. Planeeritud ajakava kohaselt on uues õppehoones võimalik alustada õppetööd 2018. aasta sügisel.