Vabaerakonna esimehe Artur Talviku sõnul tingis Korruptsiooniradari loomise vajaduse Tallinna linnas üle kümne aasta tagasi alanud ning tänaseni jätkuvate kahtlaste tehingute katkematu jada. "Radari mõte on eeskätt tegeleda ja esile tõsta nn JOKK skeeme linna juhtimises, mis selgelt häirivad inimeste õiglustunnet, aga mis ei pruugi iga kord käivitada politsei uurimist," selgitas Talvik.

Vabaerakonna Korruptsiooniradar ei tegele mitte ainult Tallinna vaid kogu Eesti korruptsiooni-teemadega.

Korruptsiooniradari esimeseks juhiks saab Riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees Ardo Ojasalu. "Vabaerakond soovib olla radari käivitaja, kuid loodame, et tulevikus tegutsevad nad iseseisvalt," lisas Talvik. Tema sõnul luuakse MTÜ-le nõukogu ühiskonnas tunnustatud ekspertidest.

Plaan on kujundada korruptsiooniradarist foorum, kuhu igaüks saab teada anda oma tähelepanekutest, mis puudutavad kahtlaseid tehinguid, omade soosimist või juhtivate ametnike ja poliitikute ebaausat käitumist.

"Üritame neid vihjeid koostöös ekspertidega analüüsida, nendest teada anda jõuasutustele või parlamendile seaduste parandamiseks. Või teeme mõne ajakirjanikuga koostöös suurema loo," selgitas Ojasalu.

Lisaks sai Korruptsiooniradar Vabaerakonnalt selge ülesande hakata vähemalt kord aastas välja andma Valget Kampsunit. "See on auhind inimesele, kes oma susserdamist kõige ebaveenvamalt avalikkuses õigustada üritavad," selgitas Talvik.

Esimene Valge Kampsun on plaanis välja anda juba septembris.

Lähinädalatel avalikustavad Korruptsiooniradar ja Vabaerakond, kust on võimalik ühingu tegevuse kohta täpsemat infot saada ning kuidas on võimalik nendega ühendust võtta.