Paar kuud tagasi saatis TTÜ kirja, et Euroopa Keskpank (European Central Bank) korraldab naistalentidele avatud uste päeva: FemaleTalent@ECB - Open Day. Selleks tuli TTÜ-le oma CV saata ning nad said saata ECB-sse esindama kaks tudengit.
Õnn oli minu poolel ning seega sain 4. mail Frankfurdis käia ning oma jala üle ECB tõsta. Teised osalejad pidid muidugi üle Euroopa kohale lendama või sõitma, mul oli juba Saksamaal olles sellevõrra lihtsam. Kohal oli umbes 60 noort neidu ning iga ülikooli poolt ka üks töötaja, TTÜ-st näiteks praktika- ja töövahenduse koordinaator.

Päev algas võimalusega kuulda kuue ECB naistöötaja kogemustest. Nad rääkisid, kuidas nad ECB-sse tööle sattusid, millised on olnud nende katsumused tööturul ning kuna ilmselgelt on tegu väga edukate inimestega, siis jagasid nad erinevaid soovitusi, kuidas tööturul või üldse elus läbi lüüa.

Mõningast mõtteainet:

  • treeni oma oskusi (technical skills)
  • tee üks samm korraga, aga alati astu nii suur samm kui võimalik
  • ole avatud meelega ning käi lahtiste silmadega - haara võimalustest
  • kasuta nii oma nõrkusi kui ka tugevusi enda kasuks. Vaata, millised on su võimalused ning kasuta need ära.
  • tee selgeks, mis sind piirab uute eesmärkide saavutamisest ning püüa need piirangud eemaldada
  • uuri välja, milliseid oskusi on vaja sinu unistuste töökohal ning tegutse nende oskuste saamise nimel
  • kogu enda ümber inimesi, kes sind toetavad. Inimeste hulk ei pea olema suur ning loomulikult võib see olla pere jne, aga peaksid neilt vajadusel tuge saama.
  • kui sulle pakutakse ülesannet või tööd, mis tundub sulle liiga raske, siis võta see ikkagi vastu! (Ilmselt mõistlikkuse piires.) Võib-olla saad tööks vajalikud oskused juba mõne nädalaga selgeks õppida ning kui sina seda pakkumist vastu ei võta, siis tuleb keegi teine sinu asemele.
  • kuula tähelepanekuid kolleegidelt/sõpradelt
  • "Ütle, kes on su sõbrad ja ma ütlen, kes oled sina" ehk sind ümbritsevad inimesed teevad sinust selle, kes sa oled. Kogu enda ümber inspireerivaid, tegusaid, huvitavaid, uudishimulikke jne inimesi.
  • loo uusi tutvusi (networking) ning kui sul on näiteks enne mingit üritust kindel plaan teatud tutvusi luua, siis tee enne eeltööd. Kui tahad näiteks mõne firmajuhiga jutule saada, siis loe enne selle firma kohta.
  • kui teed vigu (ja kõik teevad vigu!), siis õpi sellest nii palju kui saad. Võta vigade tegemisest maksimum.
  • ole pühendunud
  • oska teha meeskonnatööd
  • õpi pidevalt juurde

Iga naine andis omalt poolt ühe mõttetera, mida soovitati koju kaasa võtta:

  1. Oska juhtida projekte, sest praktiliselt iga tööülesanne on projektijuhtimine: mis seisus ollakse, mida tahetakse saavutada, kuupäevadest kinnipidamine, inimestega suhtlemine...
  2. Läbirääkimisoskuste, isikuomaduste ning suhtlusoskuste parandamine. Väga palju mainiti, et oluline pole mitte ainult ülikoolist saadud kraad, vaid ka soft skills - isikuomadused.
  3. Oska kuulata.
  4. Teatud hulgal tööpakkumisi läbivaadates selguvad märksõnad, mis on sedalaadi töö puhul olulised. Leia need enimkasutatavad märksõnad ning pööra neile tähelepanu, et neid oskusi endas arendada.
  5. Ära eelda, et inimesed on sellised nagu sina oled.
  6. Uuri välja, mis on ühenduslüli sinu ja firma vahel. Tööle kandideerides küsi, kuidas nemad sinu arengule kaasa aitavad.

Ning viimaks - 10 omadust, milleks ei ole vaja talenti, aga lisavad sulle hulganisti plusspunkte:

  1. Õigel ajal kohal olemine
  2. Tööeetika
  3. Panus
  4. Kehakeel
  5. Energia
  6. Suhtumine
  7. Pühendumus
  8. Ole õpetatav/juhendatav
  9. Tee rohkem, kui sinult oodatakse
  10. Tee eeltööd

Päeva lõpuks sain palju ideid ning siia kokkupressituna tundub neid mõtteid väga palju. Sama tunne oli kogu päeva jooksul ning püüdsin kogu aeg 100% kuulata, sest ei tahtnud ühtki nõuannet maha magada.

Pank otsib keemikuid
Väiksest kohast pärit olles ei tuleks mulle unes ka ideed, et võiks kunagi Euroopa Keskpanka tööle minna, kuid kõiki neid naisi kuulates sain aru, et tegu on täiesti tavaliste inimestega, kes on lihtsalt elus rohkem pingutanud ning oma töökoha välja teeninud: üks kraad ühes riigis, teine kraad teises riigis, entusiastlikult võimalustest kinni haaranud ning ennast pidevalt arendanud. Mulle on jäänud mulje, et kõrget palka teenivaid inimesi tihti alavääristatakse, justkui nad oleksid üleöö oma töökoha koos hea palgaga saanud. Aastatepikkune pingutus jääb kõrvaltvaatajatele nägemata.

Mulle tundus algusest peale huvitav, et osalisena oodati ka keemikuid ja muid loodusteaduste tudengeid, mitte ainult majandus- või äritudengeid. Järele mõeldes tundus asi muidugi loogiline, sest ECB peab igapäevaselt ka rahatähtedega seonduvaga tegelema. Nii nagu ravimiarendus kestab keskmiselt kümme aastat, nii mõeldakse ka rahatähtedele turvaelemente mitmeid aastaid, arendatakse turvaelementide kontrollimiseks mõeldud masinaid ning kui avastatakse valerahasid, siis tuleb jälgi ajada, kes ja kuidas valerahasid valmistas. Kui masin rahatähti kontrollib, siis kõigest millisekundite jooksul peab masin otsustama, kas tegu on valerahaga või mitte ning kas raha on ringluse jaoks juba liialt vana või mitte. Uurisime kogu süsteemi kohta päris pikalt, aga muidugi jäi palju veel küsimata. Selleks otsibki ECB praktikale ja tööle ka keemikuid - enamusele ei tule selline idee pähegi, et keemikuna ECB-sse kandideerida (minulegi mitte!) ning just seepärast võiks minul kui loodusteadusi õppinul olla sinna praktikale saamiseks isegi suurem tõenäosus kui majandust õppinul.

Arutlev CV toob edu
Saime nõuandeid ka CV koostamiseks ning enda jaoks panin kõrva taha, et iga töökogemuse või kooli juurde võiks lahti kirjutada, millega seal kokku puutusin, mida õppisin, mida oleksin võinud rohkem õppida jne. Lisaks minevikusaavutustele võiks mainida ka tulevikku, kuhu soovin edasi jõuda. Seega ECB hindab rohkem isegi mitmeleheküljelist ja arutlevat CV-d, mis paistab silma, kui et ühele leheküljele pressitud infot.

Muidugi keda huvitab, siis praktikandi (3 kuni 6 kuud) kuupalk on 1090€ ning vajadusel on ECB poolt ka majutus (doktorikraadiga praktikandil 1900€). Kraadiõppuri (2 või 3 aastat) palk on 4600€ - sellele kohale kandideerib aastas üle 1000 inimese ning vastu võetakse umbes 15... Konkurss on muidugi tihe ning ilmselt on lisaks silmapaistavatele saavutustele vaja ka kübeke õnne. Palk tundub ECB-s tõesti päris kopsakas olevat: praktikandid ja kraadiõppurid on seal ilmselt ikkagi ju kõige madalamal astmel...

Frankfurt ise tundus huvitav, sest linnas tundus olevat palju pintsaklipslasi ja muidu haritlasi, nägin päris lähedalt pilvelõhkujaid ning samas oli seal üllataval kombel palju parke ning rohealasid ja ka säilinud vanalinna osa.
Õhtu veetsin koos kolme Soome neiuga, kellega päeva jooksul tutvusin. Rõõm on tõdeda, et saan soomekeelsest jutust laias laastus aru - pikaaegsest Soomes töökäimisest on kasu olnud :)