Trump maandus Ben-Gurioni rahvusvaheliselt lennuväljal, et alustada kahepäevast visiiti Iisraeli ja Palestiina territooriumidele, vahendab Associated Press.

Iisraeli lennujaamade ameti esindaja ütles, et ei tea, et kunagi oleks toimunud ühtki otselendu Saudi Araabiast Iisraeli.

Saudi Araabia ei tunnusta Iisraeli ning kahe riigi vahel ei ole diplomaatilisi suhteid. Otselende riikide vahel ei ole ja mõlema riigi lennukid väldivad teineteise õhuruume.

Kuigi kumbki riik ei saa dikteerida Trumpile, kus ta lendama peab, peegeldab see lend siiski soojenevaid suhteid Iisraeli ja Saudi Araabia vahel. Riigid on kuuldavasti sõlminud salajased suhted ühise mure tõttu Iraani kasvava mõju pärast regioonis. Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kelgib tihti oma kaadritaguse koostööga mõõdukate sunniitlike riikidega, mille hulgas arvatakse olevat ka Saudi Araabia ja teised Pärsia lahe riigid.

Araabia riikidest on Iisraelil otsene lennuühendus vaid Egiptuse ja Jordaaniaga, mille mõlemaga on Iisrael ka rahulepingu sõlminud.

Oodatakse, et Trump teeb visiidil katse taasalustada seiskunud rahuläbirääkimisi Iisraeli ja palestiinlaste vahel. Ta kohtub nii Netanyahu kui ka palestiinlaste presidendi Mahmoud Abbasiga.