Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) suurkogul valiti täna uueks erakonna esimeheks Helir-Valdor Seeder, tema poolt hääletas 322, Kaia Iva poolt 304. Kokku väljastati 643 valimissedelit, hääletuskastis oli 632 sedelit, kehtetuks kuulutati kuus sedelit.

Aseesimeesteks valiti Viktoria Ladõnskaja, Andres Metsoja ja Siim Kiisler.

Eestseisusesse valiti Tunne Kelam, Tarmo Kruusimäe, Urmas Reinsalu, Riina Solman, Raivo Aeg, Kati Kuusk, Sven Sester, Harri Juhani Aaltonen, Priit Sibul, Andres Luus, Marko Pomerants, Madis Kübar, Olle Koop, Erik Sandla, Aivar Kokk, Aivar Riisalu, Ann Räämet, Sirle Rosenfeldt, Pipi-Liis Siemann ja Kaspar Kokk.

Aukohtusse valiti Jaanus Barkala, Kerli Elbrecht, Maie Lavrentjeva, Ingrid Mühling, Silvi Ojamuru, Jan Trei, Jüri Trei, Trivimi Velliste ja Avo Üprus.

Uued revisjonikomisjoni liikmed on Riina Kitt, Ants Pauls, Andrus Saare, Einar Vallbaum ja Kristjan Ühtid.

Suurkogu toetas põhikirja muutmisettepanekuid.

Pikki kuid vindunud IRLi sisetüli peaks uue juhtkonna valimisega saame lahenduse, sest erakond valib endale kahest kandidaadist uue esimehe. Senine esimees Margus Tsahkna uuesti ei kandideerinud, omavahel võtsid mõõtu erakonna volikogu esimees Helir-Valdor Seeder ning erakonna aseesimees ja sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. Enne valimisi tundus mõlema toetus olevat enam-vähem võrdne. Seeder on küll märkimisväärselt pikema tipp-poliitikakogemusega, kuivõrd ta oli põllumajanduminister aastatel 2007-2014.

Sisetüli sai eelkõige alguse senise esimehe Margus Tsahkna ultimaatumist, mille kohaselt lubas Tsahkna enam erakonna etteotsa mitte kandideerida, kui erakond tema muudatusettepanekuid ei toeta. Muu hulgas oleks tehtud ümber sisevalimissüsteem ja sellega seoses oleks suurkogu toimumist veidi edasi lükatud. Tsahkna sai eestseisuses tugevalt lüüa ja lubas sestap mitte kandideerida.

Et sisetüli käigus on erakonna toetus langenud väga madalale - aeg-ajalt isegi alla valimiskünnise - siis on kerkinud ka mõte, kas ehk oleks IRLi kõige loogilisem samm ühineda Vabaerakonnaga. Seda on toetanud näiteks eestseisuse ja europarlamendi liige Tunne Kelam.

Tüli läks inetumakski, kui kuulujuttude kohaselt ähvardati erakonnast oponeerimise eest välja visata näiteks partei raudvada Marko Mihkelson.

On veel ebaselge, kas muudatused erakonna esiotsas tähendavad muudatusi ka vabariigi valitsuses. Tsahkna on praegu kaitseminister, Iva sotsiaalkaitseminister. Seeder seevastu on vaid riigikogu "realiige." Enamasti kuulub koalitsioonierakonna esimehele ka mõni ministrikoht. IRLil on valitsuses peale Iva ja Tsahkna veel kolm kohta: keskkonnaministri (Marko Pomerants), justiitsministri (endine esimees Urmas Reinsalu) ja rahandusministri (Sven Sester) kohad.

Suurkogu algas täna keskpäeval. Päevakord algas üldkogu rakendamise, esimehe kõne ja esimehe kandidaatide kõnedega. Hääletamine algas enne kella kaht ja tulemusi loodeti umbes kella poole viieks, kuid nendeni jõuti umbes pool tundi hiljem.