Kriit lisas, et Woolfi-grupi viljakast pinnasest võrsunud algatus soovib tunnustada neid kõiki ning kõik kandidaadid saavad kunstniku Piret Räni kujundatud "Aasta Ema 2017" tänukirjad. Üle annab need 1. juunil Riigikogu esimees Eiki Nestor.

"Sel puhul avame ka kontonumbri (EE622200221043588407 Nika Kalantar, märksõna "Aasta Emale tänuks"), kuhu maikuu jooksul on oodatud kõigi kaasaelajate toetus, et kinkida võimalusel selle eest kõigile tiitlisaajatele meeldejääv auhind," kutsub Kriit üles ja lisab, et esimesed auhinnad Ugala teatri etenduse "Emadepäev" piletit näol on juba olemas. Woolfi-grupi loal avaldame aasta ema kandidaatide tutvustused allpool.

Külli Urb
Külli Urb on puuetega inimeste õiguste eest seisev sotsiaaldemokraat. Ta on valitud Tallinna Linnavalitsusse ja ta on aastaid vabatahtlikuna tegutsenud Tallinna Puuetega Inimeste Koja juhatuses. Külli on ka üks Tallinna koja eestvedajatest. Tal on kolm täiskasvanud last. Üksikemana hooldab ta tänaseni sügava puudega poega. Ta töötab Nõmmel, kus pakub lastehoiuteenust ning on mitmete üle-Eestiliste sotsiaalprojektide eestvedaja ja algataja. Ta asutas ka Tallinnasse Nõmmele Waldorfkooli ja oli seal klassiõpetaja. Loe intervjuud Külliga siit.


Sirje Norden
Sirje Norden on ära teinud väga suure töö ja loonud Autistika keskuse. Keskuse sai alguse sellest, et ta enda autistlikul pojal polnud kuhugi minna, sest olemasolevad teenused talle ei sobinud, sest Eestis polnud kohta, mis suutnuks pakkuda talle vajalikku tuge. Sirje nägi, et samas olukorras vanemaid on teisigi ja probleem vajab lahendamist. Nüüd on ta välja töötanud Autistika keskuse, kus on eriline kompetents just selle sihtgrupiga töötamiseks. Lisaks on tema tööviisi riiklikult tunnustatud. Tänu tema tööle on nüüd SKA hakanud teenust eraldi rahastama. Varem pidid nad ise raske töö kõrvalt rahastust leidma. Tema tohutu töö nii enda kui teiste laste eest on muljetavaldav ja väärib kindlasti aasta ema tiitlit.


Heidi Hanso
Heidi Hanso on laiemale üldsusele tuntud Pajuvärava talu perenaisena saatest “Meie pere ja muud loomad”. Vaatamata sellele, et ta pole abielus, on tal kaks vahvat last. Aastaga on ta Saaremaal käima lükanud varasemalt mahajäetud talu ja tootnud sellest telesaate, millest iga osa oli telesaadete esiviisikus. Ta on lasteaia juhatuses kohalik aktivist, kirjutab kohalikku lehte kolumne, kuid mis peamine – ta on oma saadete ja arvamusavaldustega tõstnud maainimese ja üksikema väärikust, tehes seda läbi positiivsuse ja moto: “Me saame hakkama!”


Eva Herrera
Eva Herrera istus kaheksa aastat Eesti Naisliidu üritusel esireas ja andis abielunaistele üle enda (ja paljude teiste kudujate) poolt kootud teki. See oleks ülimalt sümboolne ja aitaks levida ka seda tekstil, mis on Koidula võtmes emaduse tüvitekst. Muide, “Ema Süda” ei ole luuletus abielunaise südamest, vaid iga ema südamest.


Rita Ternos
Rita Ternos on paljulapseline ema Narvast, kes on oma erivajadusega lapsele abi otsides loonud erivajadustega ja paljulapseliste perede toetuskeskuse (MTÜ Pereprojekt).


Olga Gerassimenko
Olga Gerassimenko laps on pärit asenduskodust ja ta pole mitte lapsendatud, vaid neil on omavahel hooldusleping. Viise olla suurepärane ema on tõesti mitmeid.


Maria Mägi-Rohtmets
Maria Mägi-Rohtmets on ääretult mänguline ema, andes oma lastele edasi meeletu elurõõmu ja jõu. Maria on üks nendest naistest, kellele on kaasa antud loomupärane sära, elujõud ja meeletu tahe, mis on tinginud selle, et ta tõpoolest on suutnud oma laste isast lahutada, abiellunud hiljem uuesti, kasvatanud üles kogu kärgpere ja selle kõrvalt teinud veel suuri ettevõtmisi: ehitanud mitu maja, restaureerinud Vilsandi päästejaama, andnud tasuta õigusabi lastekaitseliidus ning võidelnud koduvägivalla ja majanduskuritegude vastu. Aastast 2016 on Maria Eesti kunstiakadeemia kuratooriumi esimees. Igaks jõuluks ei too ta uut meest koju, sest on terve elu olnud kogu perele mitme mehe eest, olles seejuures naine ja ema


Mari Öö Sarv
Mari Öö Sarv on hea kodanik ja oma lastest häid kodanikke kasvatav ema.


Darja Nagornaja
Darja Nagornaja on kiirabitöötaja ja Tallinna Lastehaigla intensiivraviosakonna õde, kes lisaks oma pojale on vastavalt vajadusele toetavaks "asendusvanemaks" ka kõigile neile lastele, kes sattunud haigla kõige raskemasse osakonda, kus vanemad ööseks lastele kõrvale jääda ei saagi.


Kaidi Lugu
Kaidi Lugu on kolme lapse ema. "Tema lastel on ka hea isa, kuid nende kooselu pole vormistatud abieluks. Kaidi on naine, kes on alati oma laste eest väljas. Ta on kogu südamest pühendunud sellele, et tema lapsed ei tunneks millestki puudust – ja esmajoones ei tunne ta lapsed puudust armastusest. Ma olen alati rõõmus, kui kuulen, kuidas ta oma lastest räägib, neile kaasa elab, neile abiks ja toeks on. Töökaaslaastena jagame üksteisega ikka ka oma isikliku elu seiku ja Kaidi juttudest kumab alati läbi suur armastus ja hoolimine oma laste vastu.”


Piret Veerus
Piret Veerus on meile esitatud tema laste kiidusõnadega: “Minu lemmikemaks on muidugi mu oma ema, kes on üksi üles kasvatanud kolm last. Mina ja mu õde oleme Oxfordi haridusega noorteadlased ja vend õpib arstiks. Lisaks oma lastele pühendumisele on mu ema arstina alati hoolinud kõigist emadest ja nende lastest. Hetkel töötab dr Piret Veerus Pelgulinna sünnitusmaja juhatajana, lisaks teeb teadustööd, toetab lapsi ja igal vabal momendil aitab hoolitseda lastelaste eest.”

Lisaks on meie nimekirjas Mailis Reps, Brigitta Davidjants, võrdõigusvolinik Liisa Pakosta ja muidugi Kersti Kaljulaid – esimene ema, kes on saanud Eesti presidendiks.

Virginia Woolf sind ei karda!