„Ma ei taha kodusõda,“ ütles Maduro 1. mai rahvakogunemisel pealinnas Caracases oma toetajatele. Igal pool mujal linnas kasutas politsei kive ja Molotovi kokteile loopivate noorte vastu pisargaasi, vahendab Reuters.

54-aastane Maduro käivitas põhiseaduse paragrahvi, mis näeb ette „asutava kogu“ loomise.

See võib senised esinduskogud laiali saata ning kuulutada välja parlamendivalimised. Asutava kogu kutsus 1999. aastal kokku ka Maduro eelkäija Hugo Chávez varsti pärast presidendiks valimist.

„Ma kutsun kokku ehtsa asutava võimu, et saavutada rahu, mida vabariik vajab, saavutada võit fašistliku riigipöörde üle ja lasta suveräänsel rahval kehtestada rahu, harmoonia ja tõeline rahvuslik dialoog,“ ütles Maduro punastes särkides poolehoidjatele.

Vaid pool või isegi vähem 500-liikmelisest asutavast kogust oleks valitav ja poliitilised parteid selle koostamisest osa ei võtaks, teatas Maduro.

Vastased kardavad, et Maduro täidaks asutava kogu enda toetajatega ning manipuleeriks valitavate kohtadega, andes suurema osakaalu töölistele ja ametiühingutele.

Oponentide sõnul on see järjekordne katse praegune opositsiooni juhitud parlament kõrvale tõrjuda ning võimalik, et ka vältida valimisi.

„See on skeem Venezuela rahva petmiseks mehhanismiga, mis pole midagi enamat kui võimuhaaramine,“ ütles parlamendi spiiker Julio Borges, kes kutsus inimesi üles tänavaid blokeerima.