"Kuna veteranipäeva tähistatakse Eestis sellel aastal viiendat korda, tekkis mõte korraldada meie pataljonis midagi enamat, kui eestlaste veteranipäeva tähistamine ning selle tulemusena toimuski meil seekord nelja rahvuse ühine veteraninädal," ütles Eesti Liibanoni kontingendi ülem major Ivo Silbaum.

Iiri-Soome pataljoni kodubaasi UNP 2-45 mehitavad nelja riigi kaitseväelased - iirlased, soomlased, eestlased ja fidžilased, kes korraldasid igaüks neljapäevast pühapäevani veteranidele pühendatud üritusi ja sportlikke võistlusi.

Eesti kontingendi eestvedamisel peeti maha traditsiooniks muutunud paintballi võistlus, kus võisteldi kahes arvestuses – segavõistkonnad ja rahvuste võistkonnad. Sel aastal osutusid parimaks iirlased, kellele järgnesid eestlased ja soomlased.

"Eestlaste korraldatav paintball’i võistlus on pataljonis olnud alati üks populaarsemaid üritusi. Selline sõjalis-sportlik mäng aitab sõduritel tavarutiinist välja tulla, aga pakub ka hea võimaluse meeskondliku koostöö harjutamiseks," ütles võistluse korraldanud ESTPLA-22 rühmaülem leitnant Virko Luide.
Laupäeva õhtul peetud mälestustseremoonial meenutati hukkunud veterane, tseremoonia viisid ühiselt läbi Eesti, Iiri ja Soome kaplanid.

Möödunud aasta novembri lõpus Liibanoni saabunud Eesti kontingent teenib ÜRO rahuvalveoperatsioonil UNIFIL Lõuna-Liibanonis Iiri-Soome pataljoni koosseisus. Lisaks teenib üks Eesti staabiohvitser UNIFIL-i peakorteris Naqouras.

Eesti rahuvalvajate ülesanne on teostada oma vastutusalas jalgsi- ja motoriseeritud patrulle nii öösel kui päeval, mehitada vaatlusposte ning täita teisi rahuvalvealaseid ülesandeid. Muu hulgas viib Eesti üksus patrulle läbi ka vahetult Iisraeli ja Liibanoni eraldaval sinisel joonel.

Koos staabiohvitseridega teenib Liibanonis ligi 40 kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab jalaväerühm ESTPLA-22. Jalaväerühm on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni staabi- ja tagalakompanii baasil. Praegune üksus on järjekorras viies eestlaste kontingent Liibanonis.