Sada aastat tagasi eraldas Põhja- ja Lõuna-Eestit kubermangupiir. Petrogradis toimunud eestlaste meeleavalduse mõjul liideti Venemaa ajutise valitsuse 12. aprilli 1917 otsusega Liivimaa kubermangu põhjaosa Eestimaa kubermanguga – nii tekkis autonoomne Eestimaa kubermang.

Sellest sündmusest ajendatuna sündis ka tänane Eesti Vabariigi 100. aastapäeva avalöök. Profimatkajad matkasid täpselt endist enam kui 400-kilomeetrist piiri mööda, mis kulgeb Peipsi rannalt Tõstamaani, ning vastavalt sellele, kuidas nad edasi liikusid, kustus tänu nende kaasaskantavatele GPS-seadmetele ka kaardil piir Eestimaa ja Liivimaa vahel.

EV100 Eestimaa ühendamise aastapäev Vaiste rannas

Lisaks kulges üle 2500 rahvamatkaja lihtsamini läbitavaid radu pidi. Kokku oli erinevaid matkamarsruute 18. Üks nendest, mis jõuab otsapidi Kurgjale, on niinimetatud Sakala tee, mida mööda Carl Robert Jakobson Viljandis oma ajalehte toimetamas käis. Selle 12 kilomeetri pikkuse raja läbis koos matkajatega ka president Kersti Kaljulaid.

Adavere-Päinurme rajal matkasid teiste seas peaminister Jüri Ratas abikaasaga, Saskia Alusalu ja Liina Luik.

Peaminister Jüri Ratas kinnitas, et matk edeneb hästi ja rõõmsameelselt. "Lumesajust on saanud ilus päikesepaiste, inimestel on hea meel ja tasapisi see kubermangupiir kustub ja kustub ning moodustub Eesti rahvuskubermang nagu 100 aastat tagasi."

Peressaarest Avinurme matkasid teiste seas Kaire Vilgats ja Dagmar Oja.

EV100 matka alustasid kahest kubermangupiiri otsast kaks Uhhuduuri seltskonda: Priit Kuuse seltskond Tõstamaalt, Mart Kuuse seltskond Peipsi äärest. Allolev video on pärit Tõstamaalt.

Pärast matka jõudsid kõik matkalised üheksasse rahvamajja Tõstamaal, Lõpel, Järvakandis, Lelles, Kurgjal, Oisus, Päinurmes, Sadalas ja Avinurmes, kus saabujaid ootas ees soe supp ja kohalike kokku pandud kultuuriprogramm.

EV100 matka hommikul alustanud kaks Uhhuduuri seltskonda jõudsid kella 17.30 paiku Oisu rahvamaja juurde, kus leidis aset suurejooneline pidu.

Kurgjal peab president Kersti Kaljulaid ka pidukõne ning esinevad Ivo Linna, Ott Lepland ja Lenna Kuurmaa, kes esitavad XII noortepeo repertuaari. Tegemist on XII noorte laulu- ja tantsupeo “Mina jään” tervitusega EV100 alguse puhul, kus osaleb üle 300 laulja ja tantsija.

Kell 19.45 süütavad Kurgjal seal esinenud laulu- ja tantsupeolised ning XII noortepeo kunstilised toimkonnad oma XII noorte laulu- ja tantsupeo tule.

Täna õhtul toimus EV100 avasündmus ka Viljandis Huntaugu nõlval, kuhu oli kogunenud mitusada inimest.

EV100 avasündmusest ei jäänud ilma ka saarlased, kes tantsisid Kuressaares EV100 avatuks.

Saaremaal süüdati küünlad Kuressaare tantsumaja avaüritusel kultuurikeskuse ees.

Alates kella 11-st kuni 21-ni vahendas kuues otselülituses pidupäevasündmusi Eesti Televisioon.

Hea lugeja, kui sinagi võtsid matkast osa, siis jaga seal toimuvast, valitsevast ilmast ja meeleolust pilte meiegagi! Pilte saab saata rahvahaal@delfi.ee aadressil.