Tema hinnangul tuleks täpsustada nuhkvaraga seotud õigusnorme, sest seda tüüpi tarkvara ei kasutata ka Lääne demokraatiates alati korrektselt, vahendab ERRi uudisteportaal.

Al-Jazeera avaldas eile neli kuud kestnud ajakirjandusliku eksperimendi, millest tulemusena selgus, et nuhktarkvara loovad ettevõtted turustavad oma tooteid ka inimõigusi eiravates riikides. Eksperimendi käigus andsid kaks Itaalia ja üks Hiina ettevõte mõista, et nad on valmis halva poliitilise mainega kliendi jaoks isegi pabereid võltsima, et klient saaks nende teenust kasutada.

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Krossi ütles saates “Agenda”, et nuhkimistarkvaraga käiv äri ei erine olemuslikult palju relvaärist. “Aastakümneid on inimõiguseid rikkuvad režiimid ostnud relvasid mustalt turult ja vaieldamatult toimub see ka luure- ja nuhktarkvara puhul,” nentis Kross.

Tema sõnul on aga palju suurem probleem see, et paljud nö “kurjuse telje” režiimid arendavad ise taolisi tarkvarasüsteeme ja kasutavaid neid rahvusvahelisi inimõiguste norme rikkudes. Samas tõdes Kross, et alati leidub ka neid ettevõtteid, kes on nõus suurte rahade puhul õigusnorme rikkuma.

“Iraani aastakümneid kestnud sanktsioonide ajal üritas pidevalt üks või teine ettevõte neile müüa mingit tehnoloogiat või mingit muud keelatud kaupa,” rääkis Kross, kelle hinnangul tekitavad sanktsioonid alati teatud musta turu. Ta lisas, et sellised ettevõtjaid tuleks kindlasti karistada, kuid loota, et must turg üldse kaob, pole Krossi hinnangul mõtet loota.