Riigikogu Reformierakonna fraktsioon liitus Euroopa Parlamendi Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsiooni (ALDE) algatusega, milles Süüria tulevikukonverentsil nõutakse Euroopa Liidu suuremat osalust läbirääkimistel Süüria kriisi lahendamiseks.

Pöördumises Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogherini poole rõhutatakse, et EL kui suurim Süüria kriisi humanitaarabi doonor on läbirääkimiste tingimusi dikteerivate Venemaa, Türgi ja Iraani kõrval vähetähtsas rollis.

“Tingimusteta finantsabi andmine Süüriale, kus konflikti lahendust kontrollivad Putin ja Assad, kahjustaks poliitilises mõttes EL-i usaldusväärsust. Euroopa Liidu finantsabiga peavad kaasnema rangemad tingimused,” rõhutatakse kirjas Mogherinile.

Brüsseli konverents Süüria ja piirkonna tuleviku toetamise teemal toimub 5. aprillil. Seda kaasjuhatavad Euroopa Liit, Saksamaa, Kuveit, Norra, Katar, Ühendkuningriik ja ÜRO. Konverents toob kokku ministrite tasemel esindajad 70 delegatsioonist, kuid ka laiema rahvusvahelise kogukonna, kodanikuühiskonna, humanitaarabi- ja arenguorganisatsioonid.