Rummi sõnul läheb IRL-i esimees Margus Tsahkna tegema väikest siserevolutsiooni, murdma erakonna senist juhtimissüsteemi, mis tugineb suuresti süsteemil, mis võimaldab erakonnasiseste häältega manipuleerida ning Siim Kiisler ja tema taga olevad Ken-Marti Vaher ja Urmas Reinsalu tahavad säilitada senist süsteemi, kuid vahetada välja erakonna esimehe ja teha seda paar kuud enne kohalikke valimisi, vahendas ERR.

"Margus Tsahknal on kahekäiguline plaan - kõigepealt muudame valimissüsteemi - teeme selle ausamaks ja paremini läbinähtavaks ja siis pärast kohalikke valimisi teeme esimehe ja juhatuse uued valimised," rääkis Rumm.

Samosti sõnul on IRL-is toimuva taustal omapärane olukord, kus Margus Tsahkna on valitud erakonna suurkogul erakonna liikmete poolt, aga samas valitud juhatus on sellise koosseisuga, mida Margus Tsahkna erakonna esimehena ei kontrolli.

"Ma arvan, et kindlasti IRL-is järgmiste kuude jooksul toimuv saab olema üks dramaatiliseimaid erakondade sisevõitlusi. Kui eristada kaht leeri - Margus Tsahkna kui esimees ja teiselt poolt Urmas Reinsalu, Ken-Marti Vaher, Siim Kiisler, siis nad on tegelikult erakonnale pannud täpselt sama diagnoosi, kuid nende lahendusteed on mõnevõrra, et mitte öelda väga erinevad," nentis Samost.

Rummi sõnul on ühelt poolt doktor Tsahkna ja teiselt poolt doktor Reinsalu. "Üks siis pakub sellist aktiivravi ja teine üritab patsienti niisama koomast välja tuua," arvas Rumm.

"Mõlemad ikka näevad ette sellist aktiivravi, sest sellist doktorit, kes tuleks ja ütleks IRL-i kohta, et seal võib olla aitaks kergest mudavannist - see on kindlasti rängalt eksinud," arvas Samost.

Samosti sõnul võib Margus Tsahknale ette heita seda, et kui ta erakonna esimeheks sai ja tal oli võimaluste aken, siis ta ei kasutanud seda ära.