60-aastane Candace Marie Claiborne vahistati teisipäeval ning talle esitati süüdistus „ametliku menetluse takistamises ja valeütluste andmises föderaalsele juurdlusbüroole (FBI), varjates aastate jooksul arvukaid kontakte välisriigi luureagentidega“, öeldakse Columbia ringkonna prokuröri Channing D. Phillipsi avalduses, vahendab ABC News.

Claiborne’il olid väidetavalt kontaktid kahe Hiina luureagendiga. Ta varjas väidetavalt suhtlemist nendega vaatamata sellele, et oli kohustatud teatama kontaktidest inimestega, kellel kahtlustatakse olevat sidemeid välisagentuuridega. Väidetavalt läks Claiborne nii kaugele, et valetas FBI ja välisministeeriumi uurijatele ning palus kaasosalisel kustutada tõendid, mis teda agentidega sidusid.

Kaks Hiina agenti andsid Claiborne’ile ja tema perekonnale väidetavalt kümnete tuhandete dollarite väärtuses raha ja kingitusi.

Justiitsministeeriumi teatel nõudis üks agent Claiborne’ilt USA valitsuse sisedokumente varsti pärast 2480 dollari ülekandmist tema arvele.

„Claiborne kasutas oma positsiooni ja ligipääsu tundlikele diplomaatilistele andmetele isikliku kasu saamiseks. Nende jälitamine, kes seavad meie rahvusliku julgeoleku hädaohtu isikliku kasu saamiseks, jääb rahvusliku julgeoleku divisjoni võtmetähtsusega prioriteediks,“ ütles USA abipeaprokuröri kohusetäitja McCord.

Claiborne alustas tööd välisministeeriumis 1999. aastal ning on töötanud erinevates kohtades üle maailma, sealhulgas mitmel lähetusel Hiinas. Kohtu dokumentide järgi kohtas ta kaht kaasosalist, kelle nime ei avaldatud, esimest korda 2011. ja 2012. aastal, kui ta töötas USA saatkonnas Pekingis.

Järgmine kohtuistung on määratud 18. aprillile. Claiborne võib süüdimõistmise korral minna kuni 25 aastaks vangi.