Alustaksime katsetest. Lapse jalga võrreldi prussijupiga, mis kindlasti ei ole identne pehmele ja ümarale lapsejalale. Seda enam, et teed on meil kaunis konarlikud ja auklikud, mistõttu selline auto rappumine on väga tavaline. Mistõttu on täiesti võimalik, et veokijuht ei märganud lapse jalast ülesõitu.

Siis võrreldi kiivrit koos klotsiga, lapse peaga, sõideti sellest üle. Arvestamata jäeti asjaolu, et kiiver puuklotsiga ei sarnane inimese peaga mitte üks raas. Kiiver on mõeldud inimese pead kaitsma, mistõttu see peabki olema tugevam kui inimese pea, veel enam lapse pea. Tagatipuks ei tulda selle peale, et raske koormaga veokis on tunnetus hoopis teine, kui tühjas?

Loomulikult on tegemist äärmiselt traagilise õnnetusega ja tunnen sügavalt kaasa hukkunud lapse lähedastele. Kuid kas tõesti on vaja iga hinna eest süüdlast otsida?

Edasi järgmise katse juurde, kus prooviti, kas veokijuht näeb last ülekäiguraja otsas seismas. Ei arvestatud sellega, et katses seisis veok ja laps paigal, kuid päriselus liikus nii veok kui ka laps, mis tegi märkamise kindlasti palju raskemaks.

Antud õnnetust on ju menetlenud ja analüüsinud eksperdid, on ju tehtud kindel otsus? Seda ei tehtud ometi niisama ja suvalt, see tehti ikkagi seaduste järgi ja loogiliselt, kas pole? Olen selles osas härra Sirgiga nõus, et tõesti, vabandus "ei näinud" ei ole vabandus. Vähemalt mitte juhul, aga liikluses on tõesti olukorrad, kus sa teed kõik endast oleneva.

Muidugi tuleb nüüd sellest õnnetustest teha suured järeldused, kuidas selliseid õnnetusi tulevikus vältida? Minu esimene ettepanek oleks vaadata üle ülekäiguradade asukohad ja kogu skeem seal ümber. Ei tohiks ehk teha ülekäiguradu ristmikele nii lähedale.

Ma olen ka ise tegelikult tuline liiklusohutuse pooldaja ja üldjuhul tahan, et inimeses surnuks sõitnud rullnokad läheksid aastateks vangi. Antud olukorras ei ole ju tegemist rullnokaga, ei olnud tegemist kihutamisega. Kindlasti on võimalik välja uurida, kui suur koorem oli peal veokil õnnetuse hetkel ja teha koos koormaga test, koos inimese analoogiga. Meenutaks kuulsat saadet "Müüdimurdjad", kus kasutati tihti inimese analoogi ja selleks kasutati kas siga või tehti ise vastavast materjalist inimese või mõne kehaosa kujund ja siis katsetati.