Elukestva õppe strateegia näeb ette, et aastaks 2020 õpib iga viies täiskasvanu kas taseme- või täiendõppes. Aastal 2012 oli see tase 12,9%. Õnneks tõuseb see tase vaikselt, kuid kindlalt ning järjest rohkem täiskasvanuid leiab endale õppimisvõimaluse. Sama strateegia näeb ette, et inimesed kogevad järjest rohkem õppimist kui eluviisi ning tajuvad enesearendamisel vastutust.

Ümberõppimine võib tunduda hirmutav. Seda eriti aastaid samas ametis olnud inimestele, kel on raske end mõne teise elukutse esindajana ette kujutada. Samas võib see ootamatu vajadus ümberõppeks kätkeda endas võimalust tegeleda millegi sellisega, mis tõeliselt õnnelikuks teeb. 20+ aastaselt tehtud erialavalik ei pruugi enam aastate möödudes sama tore tunduda ning elus ettetulevad ootamatused võivad meid hoopiski õnnelikumale teele suunata.

Uuesti õppima minemise otsus võib tunduda hirmutav – kas ma saan hakkama? Kas mu õppimisvõime on veel alles? Õnneks on selline arusaam, et efektiivne õppimine on võimalik vaid mingisuguse kindla vanuseni, iganenud. Aju vananemine ei ole paratamatu – see on muutumisvõimeline igas vanuses ning õppimise kaudu suudab see end ümber organiseerida. Õppides hoiame oma aju noorena – see on igas vanuses äärmiselt kasulik tegevus.

Vahel räägitakse sellestki, kuidas õppimine on kulukas – koolitused maksavad ning ainult hariduse omandamisest ära ei ela. Tõsi ta on, et mõned koolitused maksavad, aga saadaval on ka hulganisti tasuta koolitusi. Näiteks pakub neid Haridus- ja Teadusministeerium – tasuta saavad õppida nii lennundustehnika, kokanduse kui ka veebidisaini huvilised nii eesti kui vene keeles. Tegevused ei toimu vaid Tallinnas või Tartus, vaid ka Narvas, Jõhvis, Põltsamaal ning muudes paikades üle Eesti.

Õppida saab ka ilma kodust lahkumata. Isegi ülikoolis – näiteks pakub inglise keele oskajatele Coursera veebikeskkond võimalust võtta ülikoolidest üle kogu maailma erinevaid kursuseid. Osalevate ülikoolide seast leiab nii Stanfordi kui Duke ülikooli – seega on kursusi võimalik läbida tõeliste oma ala professionaalide käe all. Ka antud keskkonnas leidub kursusi igale maitsele alates programmeerimisest lõpetades psühholoogiaga. Kursuse läbinud saavad endale muidugi ka vastavast ülikoolist selle kohta tõendi. Voila – nii ongi välismaises ülikoolis kursus läbitud ning seda kodust väljumata!

Uute oskuste omandamise ning ümberõppimise võimalusi on praegu rohkem kui kunagi varem. Kasuta neid! See tuleb kasuks tööturul ning boonusena hoiab Su aju noorena!