„Äsja saatsin ma välja diplomaatilise noodi, et esitada kunagise europarlamendi presidendi Jacek Saryusz-Wolski kandidatuur Euroopa Ülemkogu eesistuja kohale,“ teatas Waszczykowski laupäeval.

Valitseva padukonservatiivse Seaduse ja Õigluse erakonna (PiS) juba üks esimesi käike pärast 2015. aasta sügisel võimule tulekut oli alustada kampaaniat riigi ekspeaministri Donald Tuski vastu.

PiS-i juht Jarosław Kaczyński seisab ägedalt Tuski kandidatuuri vastu seoses viimase ametiajal korraldatud 2010. aasta lennuõnnetuse uurimisega, milles jõuti järeldusele, et Poola ekspresidendi, Kaczyński kaksikvenna Lechi elu nõudnud katastroofi näol oli tegemist õnnetusega.

Kaczynski

Ähvardanud algselt Tuski kohta kriminaalasja algatada, keskendus PiS kõigepealt mehe ametist kukutamisele.

2014. aasta detsembris Ülemkogu eesistujaks saanud Tuski mandaat, mis kestab kaks ja pool aastat, lõpeb tänavu mais. EL-i riigi- ja valitsusjuhtide otsusega on seda võimalik veel üheks ametiajaks pikendada.

Tuski tagasivalimist ümbritseb kodumaa valitsuse umbusaldusavalduse pärast pinge. Ühe seisukoha järgi ei ole Tuskil võimalik oma mandaadile pikendust saada, kui koduriik on otsesõnu selle vastu.

Donald Tusk

Teisel pool on EL-i liidrite koolkond, kes viitab, et Ülemkogu eesistuja valitakse reeglite järgi ja kvalifitseeritud häälteenamusega. Üksnes Poola vastuseisust niisiis Tuski blokeerimiseks ei piisa.

Tuski mandaadi pikendamine otsustatakse Ülemkogu istungil tuleva nädala lõpus.