USA kaitseminister James Mattis hoiatas kolmapäeval NATO liitlasi, et nad peavad austama sõjaliste kulutuste lubadusi, et USA ei vähendaks oma toetust, vahendab Reuters.

„See on olnud ameeriklaste sõnum palju, palju aastaid. Ma olen väga vastu sellele, et ma laseme ennast sellesse suruda,“ ütles Juncker oma kõnes Müncheni rahvusvahelise julgeolekukonverentsi kõrvalüritusel.

Juncker ütles, et ta teab, et Saksamaa eelarve ei oleks enam ülejäägis, kui ta suurendaks kaitsekulutused 1,22 protsendilt kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

„Mulle ei meeldi, et meie Ameerika sõbrad kitsendavad seda julgeolekumõistet ainult sõjaväele,“ ütles Juncker, väites, et oleks mõistlik vaadata ka „tänapäevast stabiilsuspoliitikat“, mis koosneb mitmest komponendist.

„Kui vaadata, mida Euroopa kaitsealaselt teeb, pluss arenguabi, pluss humanitaarabi, näeb võrdlus Ühendriikidega välja üsna erinev. Tänapäeva poliitika ei saa olla ainult kaitsekulutuste tõstmine,“ lausus Juncker. „Eurooplased peavad oma kaitsekulud paremini kokku köitma ja raha tõhusamalt kulutama.“