Riigikogu põhiseaduskomisjoni hinnangul on riigikogu liikme samaaegne kuulumine kohaliku omavalitsuse volikokku põhiseadusega kooskõlas ning komisjon saadab vastava arvamuse Riigikohtule.

„Riigikogu liikme kuulumine volikokku ei piira mingil moel omavalitsuse iseseisvust ega tekita seadusevastast huvide konfikti,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher (pildil) Riigikogu pressiteenistuse vahendusel. „Riigikogu ja kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu ülesanded ei kattu ning kummalgi organil on oma pädevused.”

Vaheri sõnul pole põhjust seada kunstlikke takistusi osalemisele kohalikus otsustusorganis. „Suutlikke kaasarääkijaid pole kunagi liiga palju, pigem on neist puudu ja enamikes Euroopa riikides sääraseid takistusi parlamendiliikmetele seatud ei ole,” lisas ta.

Riigikohus küsis põhiseaduskomisjoni arvamust, sest Kõpu vallavolikogu vaidlustas mullu 7. juunil vastu võetud seadusemuudatuse, millega kaotati riigikogu liikmetele ette nähtud piirang kuuluda kohaliku omavalitsuse volikokku. Seadusemuudatus peaks jõustuma pärast tänavusi kohalikke valimisi 16. oktoobril.

Samasisulise arvamuse saatis põhiseaduskomisjon riigikohtule ka jaanuaris, kui komisjonilt paluti seisukohta Kose vallavolikogu ja Lääne-Saare vallavolikogu vaidlustusele.

Samas küsimuses on riigikohtule oma arvamuse esitanud ka õiguskantsler Ülle Madise. Õiguskantsleri hinnangul on riigikogu liikmeks ja volikogu liikmeks oleku ühitamine põhiseadusega kooskõlas.

Samas on kunagine õiguskantsler Allar Jõks varem hinnanud, et selline ühitamine ei oleks põhiseadusega kooskõlas.