Lapse päev lasteaias on umbes kella 9st hommikul kuni magamaminekuni kell 13 planeeritud. Jah, seal hulgas on ka söömine ja õues käimine, aga see on ikkagi planeeritud, paika pandud (st last väsitav). Õpetajana pigistan ma poolvägisi sinna vahele mängupausid, sest vaatamata sellele, et õppekava vajab täitmist, vajavad lapsed esmase asjana mänguaega ja puhkust, niisama olemise aega.

Õhtud on umbes pooltel õnnelikel vabad, teistel sisustatud erinevate ringidega. Mõni läheb peale seda veel lasteaiaväliselt trenni või laulma vms. Olen kindlal veendumusel, et lapseks olemine on väärtus iseenesest, see ei ole ainult üks suur ettevalmistus täiskasvanueaks. Lastest ei pea viimast välja pigistama.

Jah, ma arvan, et soovijatele võib olla võõrkeelering, aga kohustuslikuks ei teeks ma seda mitte mingil juhul. Elu huvitavamaks tegemiseks võib ju teha 1 korra aastas võõrkeeltenädala. Ma olen paljudes asjades meie presidendiga ühel nõul, aga mitte selles teemas.

Selliseid otsuseid tehku asjaga kursis olevad inimesed. Kui presidendi enda lapsed on nii võimekad (ja neid lapsi on loomulikult veelgi), siis nemad õppigu lisaks teist keelt. Sama palju, kui on andekaid lapsi, on tavaliselt rühmas ka neid, kes ka praeguse õppekava omandamisel ja emakeele õppimisel vajavad lisaabi ja individuaalset tegelemist.

Abi saavad nad aga liiga vähe, sest lasteaiad elavad halvasti: logopeedid on ülekoormatud, eripedagoogid enamasti puuduvad üldse. Ma ei näe sellel asjal mingit mõtet. Sama hästi võiks öelda, et varajases nooruses õpivad lapsed kõike lennult, miks mitte teha kohustuslikuks balletitunnid või mis iganes muu asi. Miski võiks jääda ju ka vanemate eralõbuks, kui nad tunnevad, et nende lastel on just seda vaja. Seda enam, et paljud vanemad ei saa sellestki aru, et ka tavaline kooliküpsuse saavutamine on tegelikult vanemate teha, lasteaed on ainult vanemaid toetav asutus.

Hea lugeja! Mida sina arvad sellest, et keeli tuleks õpetada juba lasteaialastele? Jaga oma mõtteid ja arvamust aadressil rahvahaal@delfi.ee!