Ülemaailmne tervishoiuorganisatsioon WHO on püstitanud eesmärgi, et 2015. aastaks ei tohi alkoholi aastane tarbimine ühe elaniku kohta ületada kuut liitrit aastas ning alaealiste hulgas peab tarbimine olema nullilähedane.

Hetkel tundub, et see on viimased kümme aastat üht maailma liberaalsemat alkoholipoliitikat ajanud Eesti riigile ületamatu ideaal, kirjutab Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar Postimehe arvamusküljel.

Riigi asemel on alkovastasel rindel vaid omavalitsused, lausub Savisaar. „Nii kurb kui see pole, ei näe ka paljud poliitikud Tallinnas siiani vajadust olukorda kardinaalselt muuta. Täielikus segaduses on Tallinna volikogus opositsioonis olev, kuid riiki valitsev Res Publica.

Res Publica fraktsioon all-linnas esitas rahvaküsitluse korraldamiseks eelnõu, mille seletuskiri argumenteeris öiste müügipiirangute vastu. „Samast parteist pärit sotsiaalminister aga on kinnitanud, et tema isiklikult (!) on alkoholi öise müügi keelamise poolt. Kuna see seisukoht on aga ministri isiklik, siis seetõttu ehk polegi riik seni midagi märkimisväärset alkoholitarbimise piiramiseks teinud,” kirjutab Savisaar.

Enne rahvaküsitlust on õhus ka kahtlus, kas piiranguid alkoholimüügile suudab otsustada rahvas, kes ise nii palju alkoholi tarbib, lausus Savisaar. „Samas on mitmed sotsioloogilised küsitlused näidanud, et enamik Eesti elanikest tunnetab teravalt alkoholi laastavat mõju nende elule. Näiteks konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt arvab 77% Eesti elanikest, et riik peaks alkoholitarbimise piiramiseks midagi ette võtma.”

Keskerakonna fraktsioon Riigikogus esitas eelnõu, mille eesmärk on muuta kardinaalselt senist alkoholipoliitikat terves riigis. Keelu alla läheksid nii öine alkoholi jaemüük kui ka alkoholireklaam. „Riigikogu sotsiaalkomisjon on selle juba heaks kiitnud, kuid kiiret vastuvõtmist sellele eelnõule paraku siiski ei ennustata,” nendib Savisaar.

Kuigi konkreetsed piirangud otsustab volikogu, on alkoreferendumi eel vaja kindlasti arutleda ka kohalikule rahvaotsusele järgnevate võimalike sammude üle.

„Esiteks olen seisukohal, et öine tanklaviina õitseng vähemalt Tallinnas peab lõppema,” lausub Savisaar. „Kui bensiinijaam ei elatu tõesti ära autole vajaliku müügist, siis tuleb lugupeetud tanklajuhtidel koostada uus äriplaan või vahetada tegevusala.”

„Teiseks tuleb otsustavalt piirata öösel lahti olevate alkoholipoodide hulka, kusjuures sõltuvalt rahva otsuse tugevusest ma ei välistaks ka võimalust, et öösel kõik alkoholikauplused sulgeda,” lausub Savisaar. „Nn valvekauplus(t)e puhul tuleks luua sinna täiesti uuel tasemel turvasüsteemid, et sinna lähedalegi poleks asja alaealistel ja kriminaalsel kontingendil.”

„Korrakaitsestruktuuridele on kindlasti väljakutseks ka illegaalse alkokaubanduse mahasurumine, kuid olen kindel, et Euroopaga liitununa on aeg unustada hala politsei võimetusest ning tagada Eesti seaduste täitmine vabariigi pealinnas ööpäev läbi,” teatab Savisaar.

Ja kolmandaks on Savisaare sõnul loomulik, et sarnased alkoholimüügi ööpiirangud seatakse sisse ka vähemalt kõikides Tallinna naabervaldades. „Tean, et Harjumaa omavalitsused ongi seda tegemas ning ootavad selleks vaid tallinlaste otsust.”