„Jüri Ratas ei peaks määratlema end Savisaare moraalse pärijana, kes tahab Eestile peale suruda nullvariandi kodakondsuspoliitika, millega kaasneb kontrollimatu passide jagamine kodakondsuseta inimestele. Peaminister vaidlustab sellega ennesõjaaegset Eestit praeguse Eesti riigiga siduva õigusliku järjepidevuse ning meie iseseisvuse taastamise peamise kontseptuaalse aluse,“ üles Herkel.

Tema sõnul peab Eesti riik pakkuma kvaliteetseid ja kättesaadavaid riigikeele kursuseid ja igati toetama neid, kes soovivad kodakondsuseksamit sooritada ja ühiskonnaga ennast siduda. „Kahjuks oleme selles kohati ebaõnnestunud. Siiski on kodakondsuseta inimeste arv pidevalt vähenenud, ligi 125 000-lt inimeselt kümme aastat tagasi umbes 80 000 inimeseni mullu.“

„Ratase jutt kodakondsuspoliitika radikaalsest kummulikeeramisest paistab veel halvem, arvestades seda, et ta ei suuda anda selgeid kommentaare Venemaa sanktsioneerimise kohta. Kreml ei ole viinud oma vägesid Ukrainast välja ja pommitab tsiviilelanikkonda Süürias, kus tema erakonna prominentne liige Yana Toom käib diktaator al-Assadiga kohvi joomas. Eesti välispoliitika peab olema järjekindel ja peaminister ei tohi sõltuda Keskerakonna Vene-meelsest tiivast,“ lõpetas Vabaerakonna esimees.