Newsweek kirjutas, et USA presidendiks valitud Donald Trumpi lähikondne kohtus enne valimisi Prahas putinimeelse Venemaa parlamendisaadikuga Vene välisministeeriumile alluva kultuurikoostöö organisatsioon Rossotrudnichestvo hoones. Väidetava kohtumise eesmärk polnud teada.

Väidetavalt kuulas teabeamet vestlust pealt või toimus pealtkuulamine teabeameti palvel.

Endine USA vastuluuretöötaja Schindler kahtles eile avaldatud artiklis, kas Newsweeki info on õige.

Tšehhi pealinnas Prahas toimunud Trumpi advokaadi Michael Coheni kohtumine venelastega oli ka Briti eksluuraja Christopher Steele'i kokku pandud 35-leheküljelise dokumendi üks põrutavamaid väiteid. Trumpi poliitiliste vastaste tellimusel koostatud toimiku avaldas väljaanne Buzzfeed. Schindleri sõnul on toimikus hulk toorest luureinfot, millest osa on vale, osa võib olla õige ja mingi osa võib olla tegelikult Venemaa desinformatsioon.

Steele'i toimiku tähtsaim osa ehk Coheni kohtumine venelastega Prahas Trumpi oponent Hillary Clintoni vastase häkkimise koordineerimiseks on Schindleri sõnul ilmselt vale, sest kaks sama nimega Cohenit aeti sassi. Seda kohtumist ei suutnud kinnitada ka FBI.

Newsweeki andmetel on aga Eesti välisluurel infot kohtumise toimumise kohta. Schindler oli selle väite suhtes skeptiline, sest Newsweeki artikli autor Kurt Eichenwald armastab tema sõnul teha anonüümsetele allikatele toetuvaid suurejoonelisi väiteid Trumpi välissidemete kohta.

"Lisaks oleks väga ebatavaline, kui Eesti luure kuulaks pealt vestlust NATO ja Euroopa Liidu liikmesriigi pealinnas ilma ühisoperatsioonita, mis tähendaks, et tšehhid ja ilmselt ka ameerikalsed teaksid sellest," kirjutas Schindler.

Ta lisas, et ka tema allikad Ida-Euroopa luureteenistustest peavad lugu kohtumisest Prahas sügavalt vigaseks. Üks kõrge julgeolekuametnik ütles Schindlerile, et kui selle kohtumise kohta oleks kinnitus, oleks teda sellest informeeritud, aga seda pole juhtunud.

Schindler kirjutas, et Steele'i raport pole muu kui kate uurimisele, mida FBI, CIA, NSA ning USA justiitsministeerium ja rahandusministeerium viivad juba eelmisest kevadest läbi, et uurida Venemaa sekkumist USA valimiskampaaniasse, sealhulgas võimalikku vene raha liikumist Trumpi toetuseks.