Kuu algul sai Islandi Piraadipartei juht Birgitta Jónsdóttir president Gudni Johannessonilt mandaadi alustada kõnelusi valitsuse moodustamiseks pärast seda, kui kaks suurimat erakonda ei saanud koalitsiooni moodustamisega hakkama.

Piraadipartei, mis jäi oktoobrikuistel valimistel kolmandaks, alustas kõnelusi nelja parteiga: Vasak-Roheline Liikumise, Sotsiaaldemokraatliku Partei, Reformipartei (Vidreisn) ja erakonnaga Särav Tulevik (Björt Framtíð), jättes kaasamata valimiste võitja Iseseisvuspartei ja senise valitsuserakonna Progressipartei.

Jonsdottir oli kõnelusi alustades küll lootusrikas, kuid tunnistas peagi, et valitsuse moodustamine ei ole sugugi kerge ülesanne. „Pean kurvastusega teatama, et koalitsioonikõnelusi saatis ebaedu,“ tõdes ta poolteist nädalat hiljem.

President Johannesson andis pärast kolmanda kõnelustevooru läbikukkumist kõigile seitsmele erakondadele võimaluse üksteisega konsulteerida, et viimaks leitaks võimalus valitsus moodustada. Enam kui kahe nädala jooksul ei ole erakonnad aga endiselt suutnud kokkuleppele jõuda.

Tegu ei ole saareriigi jaoks millegi erakordsega, märgib Islandi rahvusringhääling RÚV. 1987. aastal kulus valitsuse moodustamiseks 74, 1947. aastal suisa 117 päeva.