NATO suursaadikud kohtusid esmaspäeval Venemaa esindajaga NATO juures, et arutada pikalt lennuohutusmeetmeid ning olukorda Ukrainas ja Afganistanis, teatab Wall Street Journal.

NATO diplomaadid toetasid Wall Street Journali teatel esmaspäeval Soome ettepanekut, et NATO ühineks Läänemere riikide tehnilise kohtumisega märtsis, et kujundada välja uued lennuohutusmeetmed, mis vähendaksid intsidentide ohtu. Kõnealused riigid on lisaks Venemaale NATO liikmed Taani, Saksamaa, Eesti, Läti, Leedu ja Poola ning NATO-ss mittekuuluvad Soome ja Rootsi.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles, et tervitab Soome ettepanekut hinnata, kas on võimalik rohkem ära teha.

Üks NATO diplomaat väljendas lootust, et kohtumine annab tulemuseks praktilised sammud lennuohutuse suurendamiseks ning kannustab venelasi tagama, et tema piloodid olemasolevaid reegleid järgiksid.

„Meie peamine mure on, et vastutustundetud Vene piloodid rammivad meid,“ ütles diplomaat. „Tõeline probleem ei ole reeglite puudumine, see on hea käitumise puudumine… Ma hakkan uskuma, et see on reaalne, kui halvasti käituv Vene piloot maa peale jäetakse.“

Venemaa esindaja NATO juures Aleksandr Gruško ütles, et koostöö Läänemere riikide grupiga kujutab endast „professionaalset, depolitiseeritud lähenemist“ lennuohutusele. „Me toetasime algatust jätkata selle tööd pidades silmas küsimuste arutamist, mis võivad tekkida sõjaliste ja tsiviillennukontrollivõimude omavahelisest suhtlemisest,“ ütles Gruško.