NATO-Vene nõukogu koguneb Brüsselis sel aastal alles kolmandat korda, vahendab Reuters.

Venemaa sõnul on ta mures NATO vägede koondamise pärast oma piiridele. „Me arvestame otsekohese aruteluga julgeolekuolukorra üle Euroopas … sealhulgas … NATO jõudude tugevdamise tagajärgede üle idatiival,“ ütles Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško reedel.

Juba niigi madalseisus suhetele on diplomaatide sõnul veelgi süngema tausta andnud Venemaa hävituslik pommitamiskampaania Süürias Aleppos.

NATO liitlased, eriti Saksamaa, on aga nõudnud kohtumist Gruškoga, et selgitada, miks saadetakse 2017. aasta lguses kuni 4000 sõdurist koosnevad mitmerahvuselised pataljonid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poolasse.

NATO riigid väidavad, et need meetmed on tagasihoidlikud võrreldes 330 000 sõduriga, kelle Venemaa on NATO hinnangul paigutanud alates maist oma läänetiivale Moskva lähedale.

Liitlaste sõnul õigustab neid nelja pataljoni, mida toetavad veel roteeruvad USA väed, Krimmi annekteerimine Moskva poolt 2014. aastal.

„Jõudude tugevdamise kogu mõte on konflikti ära hoida,“ ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg varem sel kuul pärast kohtumist Eesti presidendi Kersti Kaljulaidiga. „See on selge heidutussõnumi saatmine.“

NATO sõjaline juht Curtis Scaparrotti ütles sel kuul samuti, et soovib, et NATO-Vene nõukogu arutaks tohutuid õppusi, mida Venemaa on tihedalt korraldanud väheste hoiatustega. „Venemaa ei ole olnud läbipaistev,“ ütles Scaparrotti.

Üks NATO kõrge diplomaat ütles Reutersile, et on vähe lootust läbimurdele, eriti kui allianss ootab USA presidendi Donald Trumpi ametisse astumist jaanuaris.

„Me ei suuda USA administratsiooni kavatsusi lugeda. On olemas täieliku poliitikamuutuse võimalus,“ ütles diplomaat, viidates Euroopa liitlaste murele Trumpi lepitava lähenemise üle Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Loodatekse siiski, et NATO ja Venemaa suudavad arutada ühiseid reegleid ootamatute sõjalise kokkupuudete kohta piiridel õhus ja merel, kui mõlemad pooled oma õppusi intensiivistavad.

„On möödapääsmatu, et me loome raamistiku kokkupuudete käsitlemiseks vastamisi olevate sõjavägede ning nende seas opereerivate tsiviillennukite ja -laevade vahel,“ ütles NATO endine ühendatud liitlasvägede ülem Euroopas ja nüüd Londonis asuva European Leadership Networki heaks töötav John McColl.