See hilinemine lükkas märkimisväärselt edasi ka Putini esimest kohtumist Jaapani peaministri Shinzo Abega ja tööõhtusööki pärast seda, vahendab Japan Times.

Putini ja Abe tippkohtumine algas Abe kodulinnas, Yamaguchi prefektuuris asuvas Nagatos veidi peale kella 18 kohaliku aja järgi, umbes kaks tundi plaanitust hiljem, ning lõppes kella 21 ajal.

On hästi teada, et Putin on maailma riigijuhte ka varem ootama jätnud. Selle ohvriks on näiteks langenud Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, USA riigisekretär John Kerry ja isegi paavst Franciscus.

Vaatlejate sõnul võib see olla tahtlik taktika närvilisuse tekitamiseks enne kohtumist, et anda talle psühholoogiline eelis. Putin võib ka tahta näidata, et on oma jõupoliitikamängus teistest üle.

Kui Jaapani välisminister Fumio Kishida 2. detsembril Moskvat külastas, et neljapäeval toimunud kohtumist ette valmistada, lasti tal ligi kaks tundi oodata, pärast mida kestis kohtumine vaid 30 minutit.

Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga ütles neljapäeval, et ei usu, et hilinemise taga oli poliitiline kaalutlus, kuid Suga sõnul on Tokyole hästi teada, et Putin ilmub kohtumistele hilinemisega.

Abe, kellel jäi Putini hilinemise tõttu palju vaba aega, külastas oma isa Shintaro Abe hauda. Viimane püüdis 1980. aastatel Jaapani välisministrina Nõukogude Liiduga territoriaalvaidlust lahendada ja rahulepingut sõlmida.