Rahvusvaheline Punase Risti Komitee teatas BBC-le, et abitöötajad tahtsid evakueerimisel tempot hoida. Neljapäeval viidi bussidega Aleppost välja üle 3000 inimese, kuid ÜRO teatel on linnas lõksus veel kuni 50 000 inimest.

Venemaa toetatud Süüria armee on hõivanud pea kõik varem mässuliste käes olnud linnaosad.

USA süüdistas Süüria valitsust „ei milleski vähemas kui tapatalgutes“ Aleppos.

„Ainus alles jääv küsimus on, kas Süüria režiim, Venemaa toetusel, tahab minna Genfi ettevalmistatuna konstruktiivselt läbi rääkima ning kas nad tahavad või ei taha lõpetada seda oma inimeste tapmist,“ ütles USA riigisekretär John Kerry.

Süüria president Bashar al-Assad ülistas neljapäeval Aleppo „vabastamist“ pärast enam kui neli aastat kestnud sõjategevust ja kuulutas, et on tehtud ajalugu.

Punase Risti esindaja Paweł Krzysiek ütles reedel BBC-le, et evakueerimine jätkub.

„See tähendab, et oodatavasti töötame me ööpäevaringselt – Süüria Punase Poolkuu vabatahtlikud, Rahvusvahelise Punase Risti Komitee personal. Kindlasti tahame me seda tempot hoida, sest inimeste olukord on seal tõesti meeleheitlik,“ ütles Krzysiek.

Punase Risti teatel evakueeriti varem neljapäeval kahes konvois Aleppost umbes 3000 tsiviilisikut ja üle 40 haavatu, sealhulgas lapsed.

ÜRO eriesindaja Süürias Staffan de Mistura andis hiljem hinnangu endiselt Ida-Aleppos lõksus olevate inimeste arvu kohta.

„50 000 inimesel, sealhulgas 40 000 tsiviilisikul, on piisavalt ebaõnne elada linna selles osas,“ ütles de Mistura.

Evakueeritud viidi mässuliste käes olevatele aladele naabruses asuvas Idlibi provintsis. De Mistura hoiatas, et ka seal võivad nad sattuda silmitsi vägivallaga.

„Kui ei ole poliitilist kokkulepet ja relvarahu, saab Idlibist järgmine Aleppo,“ nentis de Mistura.