Vene ametnikud on eitanud mässuliste abistamist ning väidavad, et piiratud kontaktide eesmärk on Talibani läbirääkimiste lauda toomine, vahendab Reuters.

Kabulist teatatakse, et Venemaa toetus Afganistani Talibanile näib seni olevat peamiselt poliitiline.

Rida hiljutisi kohtumisi, mis afgaanide sõnul on leidnud aset Moskvas ja Tadžikistanis, on aga teinud Afganistani luure- ja riigikaitseametnikud närviliseks ning kardetakse otsesemat toetust, sealhulgas relvi ja finantseerimist.

Afganistani kõrge julgeolekuametnik nimetas Venemaa toetust Talibanile ohtlikuks uueks trendiks ning sama kordas ka USA väejuht Afganistanis, kindral John Nicholson.

Nicholson ütles eelmisel nädalal Washingtonis, et Venemaa on ühinenud Iraani ja Pakistaniga riikide grupiks, kellel on Afganistanis „pahatahtlik mõju“, ning Moskva annab Talibanile legitiimsuse.

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova nimetas Nicholsoni väiteid kolmapäeval Moskvas naiivseteks ja ebatäpseteks.

„Me oleme korduvalt öelnud, et Venemaa ei osale mingites salajastes läbirääkimistes Talibaniga ega anna talle mingisugust toetust,“ ütles Zahharova.

Zahharova sõnul eelistab Venemaa Afganistanis läbirääkimistega saavutatud rahu, mis saab juhtuda ainult kõigi osapooltega, sealhulgas Talibaniga kontakte arendades.

Talibani esindajad ütlesid Reutersile, et neil on olnud märkimisväärseid kontakte Moskvaga alates vähemalt 2007. aastast, ning lisasid, et Venemaa osalemine ei ole läinud kaugemale „moraalsest ja poliitilisest toetusest“.

„Meil oli ühine vaenlane,“ ütles üks Talibani kõrgetasemeline esindaja. „Me vajasime toetust Ühendriikidest ja nende liitlastest lahti saamiseks Afganistanis ning Venemaa tahtis, et kõik võõrväed lahkuksid Afganistanist nii kiiresti kui võimalik.“

Nii Talibani kui ka Afganistani valitsuse allikate teatel on Talibani esindajad viimastel kuudel mitmeid kordi Vene ametnikega kohtunud.

Nende hulgas oli Kunduzi provintsi Talibani-poolse varikuberneri mulla Abdul Salami visiit Tadžikistani, teatas Kunduzi politseiülem Qasim Jangalbagh.

Teine hiljutine kohtumine leidis aset Moskvas, teatas Afganistani presidendipalee ametnik.

Afganistani ametnikud ei esitanud tõendeid Venemaa otsese abi kohta, kuid eraldusmärkideta helikopterite hiljutised lennud üle piiri ning tuliuute Venemaal toodetud relvade kättesaamine on tekitanud mure, et Venemaa võib mängida suuremat rolli.