Islamiriigist lähtuvatest ohtudest rääkivast raportis öeldakse, et kõige tõenäolisemad rünnakuvormid on selliseid, mida on kasutatud viimastel aastatel, alates massitulistamistest ja enesetapuplahvatustest, mida nähti Pariisis ja Brüsselis, kuni pussitamiste ja muude üksikult tegutsevate äärmuslaste rünnakuteni, vahendab Reuters.

Euroopasse võivad tulla ka Süürias tavalised autopommid ja inimröövid, teatab Europol. Kaitstud objekte, nagu elektrivõrke ja tuumajaamu, ei peeta esmasteks sihtmärkideks.

Sisuliselt on kogu Euroopa Liit ohus, sest pea kõik selle valitsused toetavad Süürias USA juhitud koalitsiooni, teatas Europol. Hoiatatakse, et Islamiriik võib infiltreeruda Süüria pagulaskogukondadesse Euroopas, et õhutada vaenulikkust sisserändajate vastu, mis on pannud paljud Euroopa Liidu valitsused kõikuma.

„Kui Islamiriik saab Süürias/Iraagis koalitsioonivägede käest lüüa või teda nõrgestatakse tõsiselt, võib tulla võõrvõitlejate ja nende perekondade kasvav naasmine sealsest regioonist Euroopa Liitu või teistesse konfliktipiirkondadesse,“ teatab Europol.

Europoli hinnangul hakkab Islamiriik tõenäoliselt kavandama ka võitlejate Euroopasse saatmist Liibüast ning ohtu kujutavad endast ka Al-Qaida ja teised rühmitused.