Politsei pressiesindaja Marie Aava selgitas Delfile, et 35-aastane Ukraina kodanik puuris tänavu 2. mai öösel Sõle tänava panga sularahaautomaadi korpusesse avause ning püüdis seejärel sularahaautomaadi juhtmed ühendada enda sülearvutiga, sekkudes nii panga sularahaautomaadi andmetöötlusprotsessi, eesmärgiga saada automaadist sularaha.

"Kuritegu jäi lõpule viimata, sest aukude puurimise tõttu hakkas tööle signalisatsioon ning G4S turvatöötajad pidasid mehe kinni. Mees võeti eeluurimise ajaks vahi alla," rääkis Aava.

Tänaseks on mees ka juba süüdi mõistetud arvutikelmuses ning talle määrati karistuseks üheksa kuud vangistust, mille neli kuud pidi varasemalt kriminaalkorras karistamata mees reaalselt ära kandma.

Juunis ja juulis toimus Harjumaal aga veel lisaks viis sarnast kuriteoepisoodi. Tegutsemismuster oli sarnane - pangaautomaatide esipaneelide sulatamiste ja puurimistega üritati sekkuda andmetöötlusprotsessi, eesmärgiga saada pangaautomaadist sularaha.

Nendes episoodides on kahtlustus esitatud kolmele Eesti vabariigi kodanikule ning eeluurimise menetluskokkuvõte on saadetud ringkonnaprokuratuuri.

Kuna eestlaste suhtes on arutelu alles kohtusse jõudmas, siis hetkel on nende kohta vaid teada, et tegu oli nooremapoolsete ja varem kohtulikult karistamata noormeestega, kes võisid sellises teguviisi näha kiiret võimalust rikastumiseks.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo teenistuse vanema Toomas Jervsoni sõnul on tänaseks kõik kahtlustatavad tabatud.

„Mitte ühtki kuritegu pole suudetud lõpuni viia ning ka loodetud sularaha pole kurjategijad kätte saanud, mistõttu on selline tegevus perspektiivitu,“ sõnas politseimajor ja tõdes, et tänapäeval on pangaautomaadid varustatud vastavate turvaseadmetega, et olla rünnakute eest kaitstud.