Lisaõppekogunemise eesmärk on harjutada riigikaitse käsuahelat alates valitsuse otsuse langetamisest kuni kiirreageerimisstruktuuri reservväelaseni, kuni üksuse lahinguvõime saavutamiseni.

Kõiki reservväelasi, kes peavad lisaõppekogunemisel Okas osalema, teavitab kaitsevägi isiklikult.

Sel aastal kehtima hakanud riigikaitseseadus kaasajastab Eesti riigikaitse põhimõtteid ning annab võimaluse reservväelased kiiresti, 24 tunni jooksul kokku kutsuda.

Kaitsevägi kutsub reservväelasi lisaõppekogunemisele kirja, e-kirja või lühisõnumi saatmisega, e-kutsega läbi riigiportaali eesti.ee, samuti lisaõppekogunemise teate avaldamisega nii trükimeedias, internetis ja ka rahvusringhäälingus.

Info lisaõppekogunemise ja kutsutavate üksuste kohta avaldatakse kaitseväe veebilehel www.mil.ee. Lisaks avaldatakse viited infole ka kaitseministeeriumi veebis www.kaitseministeerium.ee ja kaitseliidu veebis www.kaitseliit.ee.

Reservväelased saavad riigiportaali www.eesti.ee riigikaitse rubriigis kaitseväekohustuslaste registrist kontrollida, kas nemad on lisaõppekogunemisele kutsutute seas: Avaleht → E-teenused → Kodanikule → Riigikaitse → Minu andmed kaitseväekohustuslaste registris. Portaali sisselogimiseks on võimalik kasutada ID-kaarti, mobiil-IDd või siseneda internetipanga kaudu.

Sel nädalavahetusel osaleb erinevatel õppustel kokku peaaegu 2000 kaitseväelast ja kaitseliitlast. Läänemaal Virtsu-Lihula-Vatla piirkonnas kaitseliidu sügisene suurõppus „Orkaan“, kus osaleb umbes 900 kaitseliitlast. Koostöös politsei- ja piirivalveametiga harjutavad 200 kaitseliitlast ja 50 politseiametnikku Toompea turvamist õppuse „Toompea lukku“ raames. Tallinna lennujaama lähiümbruses harjutab 400 kaitseliitlast valmidusõppusel „Põhjatäht“ lennujaama kaitsmist.

Kaitseväe juhataja teade reservväelastele lisaõppekogunemiseks

Kaitsevägi korraldab 2. detsembrist kuni 5. detsembrini 2016 lisaõppekogunemise Okas, millele kutsutakse Kaitseliidu Võru maleva 433. lahingkompanii ja staabi- ja sidepataljonis 2014. aastal ajateenistuse lõpetanud staabikompanii reservväelased. Kokku üle 300 reservväelase.

Kõigil nimetatud üksuste reservväelastel kästakse ilmuda 2. detsembril 2016 kell 20.00 määratud kogunemiskohtadesse.

Õppekogunemise kutsed saadetakse reservväelastele SMSi ja e-maili teel ning meedia vahendusel. Samuti avaldatakse info Kaitseväe koduleheküljel (www.mil.ee).
Õppusele kutsutud kaitseliitlased saavad lisainfot telefonil +372 7179988 ja staabi- ja sidepataljoni reservväelased telefonil +372 7172010.

Tsahkna: iga reservväelase panus on Eestile tähtis

"Reaalse kaitsevõime tõstmine tähendab selle läbiharjutamist," ütles kaitseminister Margus Tsahkna. "Lisaõppekogunemise eesmärk on harjutada riigikaitse käsuahelat alates Vabariigi Valitsuse otsuse langetamisest kuni kiirreageerimisstruktuuri reservväelaseni, kuni üksuse lahinguvõime saavutamiseni," teatas kaitseministeerium.

"Kutsun üles kõiki lisaõppekogunemise kutse saanud reservväelasi panustama Eesti heaks ja meie riigikaitsesse oma ajaga," ütles Tsahkna. "Iga okas loeb. Iga sõdur on tähtis, sest vaid koos tegutsedes loome raudse jõu, mida ei ole võimalik niisama lihtsalt murda."