Abilinnapea Ritva Viljaneni sõnul on Guggenheim nüüd maha maetud ja Helsingisse seda ei tule. Muude kultuuriprojektide peale selleks kavandatud 80 miljonit eurot ei kasutata, vahendab Yle Uutiset.

Hääletusele eelnes kuuetunnine emotsionaalne arutelu. Paljud ütlesid sõnavõtu alustuseks, et ei ole kultuuri ega kunsti vastu, kuid selle projekti vastu küll, ning loetlesid kunstimuuseume, kus on käinud.

Koonderakonna fraktsiooni esimees Lasse Männistö tegi ettepaneku, et Guggenheimi rajamisele kehtestataks uued tingimused, mille järgi ei taga Helsingi linn laene, erakapitali on üle poole ning arhitektuurivõistluse võitnud projekti sel kujul ellu ei viida.

Mõned kahtlustasid, et Männistö ettepaneku taga oli soov Guggenheimi rajamine kõrvalteid pidi läbi viia.

Koonderakonna esindaja Pia Pakarinen soovis Guggenheimi Helsingisse, sest see meelitab Soome turiste. Erakonnakaaslane Wille Rydman tõestas selle võimatust, seadis kahtluse alla projekti majandusliku kasu ja tegi ettepanku Guggenheim tagasi lükata.

Roheliste esindaja Hannu Oskala väitis korduvalt, et Guggenheim ei saa soome kultuurilt midagi ära võtta. Ja kui Guggenheimi muuseum toimima ei hakka, jääks ikkagi järele hoone, kuhu võiks paigutada viiskude muuseumi.

Sotsiaaldemokraat Ilkka Taipale toetas Guggenheimi ning ütles, et võitleb teaduse, kunsti ja vaese rahva eest. Enamik sotse pidas siiski Ameerika muuseumiprojekti kalliks, raharaiskamiseks ja ebakindlaks panustamiseks.

Vasakliitlane Paavo Arhinmäki kurtis, et Guggenheimi muuseumi vajalikkust ei ole põhjendatud selle kunstiväärtuse, vaid turismi ja rahalise tuluga.

Keskerakondlane Timo Laaninen rääkis, et on välja selgitanud, et Guggenheim ei ole minemas Peterburisse või Moskvasse, mis tagaks tema sõnul Vene turistide voolu Helsingi Guggenheimi.

Põlissoomlased pidasid kogu muuseumiprojekti rumalaks raharaiskamiseks.