Tõnis Riisk ja Vello Kunman seotud vähemalt kahe ettevõttega: Mangeni PM OÜ ning Kõo Agro OÜ, mille omanikuks on Vello Kunmani ettevõte Silikaat AS.

Järgnevas seosteringis on välja toodud Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud, korruptsioonikuritegudes süüdistatav Edgar Savisaar, savisaarlaste leeri kuuluv riigikogu liige ja endine Tallinna linnavalitsuse nõunik Siret Kotka, maaeluminister Martin Repinski, ettevõtja ja maaeluministri nõunikuna tööle asuv Tõnis Riisk ning Edgar Savisaare kriminaalasjas süüdistuse saanud ettevõtja Vello Kunman.

Skeem

Korruptsioonikuritegudes süüdistuse saanud endise Keskerakonna esimehe, Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare lähiringkonda kuulub keskerakondlasest riigikogu liige, endine Tallinna linnavalitsuse nõunik Siret Kotka. Lisaks on Kotka üks keskerakondlastest, kes maksis Savisaare eest arveid oma pangakontolt ning ühtlasi tõi prokuratuur välja Kotka pangaarvele sularaha sissemakseid. Eesti Ekspress tõi välja, et Kotka on maksnud Savisaare eest 14 034 eurot ja 69 senti.

Parlamendisaadik Siret Kotka ja nädal aega tagasi ametisse nimetatud keskerakondlasest maaeluminister Martin Repinski elavad koos ning aitavad üksteist nõu ja jõuga. Repinski on tunnistanud, et ei tea, kumb oleks parem minister: tema või Siret Kotka.

Maaeluminister Martin Repinski nõunikuna asub 5. detsembril tööle Tõnis Riisk. Tõnis Riisk on olnud Kõo vallavolikogu liige ning Kõo vallas tegev põllumajandusettevõtjana, Keskerakonda ta ei kuulu. Oma valikut Tõnis Riiski kasuks põhjendas Repinski nii: "Soovin kaasata otsustusprotsessi senisest enam põllumajandusega otseselt seotud inimesi – nii erialaspetsialiste kui tegevpõllumehi, nende teadmisi ja praktilisi kogemusi."

Tõnis Riisk töötas aastatel 2003-2004 põllumajandusettevõtetes Mangeni PM OÜ ja Kõo Agro OÜ agronoomi ja taimekasvatusjuhi kohusetäitjana. Aastatel 2007-2010 oli Tõnis Riisk Mangeni PM juhatuse liige. Just need kaks ettevõttet loovad seose Tõnis Riiski ja Vello Kunmani vahel.

Äripäeva infopanga andmetel on Tõnis Riisk ja Vello Kunman seotud vähemalt kahe ettevõttega: Mangeni PM OÜ ning Kõo Agro OÜ. Nimelt on Vello Kunmani ettevõte Silikaat AS märgitud OÜ Mangeni PM ja Kõo Agro OÜ omanikuna.

Kunman oli Mangeni PM ettevõttes aastas 2004-2006 nõukogu liige, 2010. aastal oli ta kaks kuud samas ettevõttes juhatuse liige. Lisaks oli Vello Kunman Kõo Agro OÜ nõukogu liige aastatel 2003-2006, juhatuse liige aastal 2010.

Ärimees Vello Kunman sai Edgar Savisaare kriminaalasjas süüdistuse altkäemaksu andmises. Süüdistuse kohaselt vahendas Villu Reiljan Vello Kunmani 20 000 euro suurust altkäemaksu, et too saaks ehitada lõpuni oma ehitusloata elumaja Nõmmel.

Savisaare süüdistus

Riigiprokuratuur esitas kriminaalmenetluse raames süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, kelle suhtes kehtib kohtumäärus ametist kõrvaldamise kohta, MTÜ-le Eesti Keskerakond, endisele Tallinna linnavalitsuse nõunikule, volikogu esimees Kalev Kallole ning viiele ettevõtjale.

Kogutud tõendite alusel on Tallinna linnapeale, Edgar Savisaarele esitatud süüdistus korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises.