Keskerakondlasest maaeluministrit Martin Repinskit on esimesest tööpäevast alates saatnud nn konjutamise skandaal: Eesti Ekspress kirjutas, et tema talu kitsejuust tuleb Hollandist. Sellele järgnenud avalikkuse kõrgendatud tähelepanu suurendas kahtlustuste ja küsimuste tulva Martin Repinski tegemiste kohta.

Uus peaminister Jüri Ratas ütles seepeale väga selgelt, et talle ei meeldi see olukord ning Repinski peab need tõsised kahtlustused ümber lükkama, kui need ei vasta tõele. "Neid tuleb ümber lükata nii kaua, kuni on selge, et ta tegevus on olnud õige," märkis Ratas möödunud neljapäeval.

Ridade vahelt võis välja lugeda kogenud poliitiku soovitust: kaitsta ennast - ja sealjuures kogu valitsuse mainet -, esitada fakte, mis ajakirjanike kahtlusi ja Repinski tegevuse puudujääke kas kinnitavad või veenvalt ümber lükkavad. Kõikuma oli löödud ka Repinski ministritool.

Veel enne Repinski pressikonverentsi avaldas kirjanik ja kultuuriteoreetik Rein Raud arvamust, et ainuüksi petturluskahtlustus on piisav põhjus, et vastne maaeluminister Martin Repinski ametist lahkuks. Raud leidis, et skandaalidesse sattunud maaeluminister kahandab iga ametis oldud tunniga kogu uue valitsuse usaldusväärsust.

Mis põhjusel ma peaksin ministrikohalt tagasi astuma?
Martin Repinski

Paraku jäi Martin Repinski korraldatud pea tunni aja pikkusest pressikonverentsist mulje, nagu oleks ministril kodutöö jäänud tegemata. Ajakirjanikele huvi pakkuvad teemad olid ette teada: näiteks ettevõtte finantsseis, töötajad ning nende palkadega seonduv. Kui töötajate palkade ja koostööpartnerite detaile võib varjata ärisaladuse kattega, siis oma ettevõtte töötajate arvu mitte teadmine paneb paratamatult kulmu kergitama. Näiteks vastas vastne minister, et tal on ettevõttes kümme pluss/miinus kolm inimest. Ministri pädevuses kahtlema hakanud ajakirjanikelt küsis Repinski: "Mis põhjusel ma peaksin ministrikohalt tagasi astuma?".

Seepeale ei jäänud Reformierakondlane Urmas Sutrop kriitikaga kitsiks ning iseloomustas Repinskit kui ministrit, kelle arvates oleks vaja põllumajanduse ministeeriumit ning kes pooldab küüditamist, kuna ei kirjutanud riigikogulasena alla avaldusele "75 aastat juuniküüditamisest".

Sutropilt avalikku vabandust nõudnud Repinskile vastas reformierakondlane, et on valmis vabandama juhul, kui Repinski maaeluministri ametist tagasi astub.

"Probleemi lahendus ootab meid ees tõenäoliselt juba esmaspäeval kui koguneb Keskerakonna juhtkond. Suure tõenäosusega jõuab Jüri Ratas järelduseni, et maaeluminister tuleb välja vahetada. Ja seda just nimelt põhjusel, et Repinski kitsefarmi ümber käiv skandaal ei näita vaibumise märke," ütles Karnau.

Kas ajakirjandus läks liiale?

Ahto Lobjakas leidis Raadio 2 saates "Olukorrast riigis", et ka Repinskile peaks kehtima süütuse presumptsioon, kuni pole vastupidist tõestatud. Samuti pidas ta küsitavaks, kas Repinski võimalikult rikkumised oleks piisavalt suured, et ta peaks ministrikoha loovutama. "Eriti kui arvestada, et meil on olnud teisi ministreid teistsuguse süüdistusega, mille puhul on ajakirjandus jätnud järele "nende kottimise"," märkis Lobjakas.

Ettevõtja ja majandusekspert Ott Pärna leiab oma Facebooki lehel, et seda, mis toimub praegu vastse maaeluministri Martin Repinski ümber, võib nimetada "koolivägivallaks". "Ma ei ole kaugeltki veendunud, kas Martin Repinskil on vajalik ettevalmistus, elukogemus ja rahvusvaheline haare olemaks ELi eesistumise aegseks Eesti Vabariigi maaeluministriks. Tema ametisse panemise otsuse vastutus, vajadusel mentorlus jne lasugu riigikogul/uuel valitsusel. Küll aga ei pea ma õigeks mehe avalikku kottimist põhjusel, et ta on püüdnud ettevõtjana toimetada - nii endale kui teistele töökohti luua ja ühiskonda panustada," märkis Pärna.

Vikerraadio saates "Samost ja Rumm" leidsid saatejuhid Anvar Samost ja Hannes Rumm, et ajakirjandus läks kitsefarmiskandaalis maaeluministri Martin Repinski "peksmisega" ilmselgelt liiale.

Erinevalt teistest erakonna najal elu aeg liugu lasknud inimestest on Repinskil olnud ka päris elu ja see päris elu on hõlmanud kitsefarmi pidamist.
Anvar Samost

"Erinevalt teistest erakonna najal elu aeg liugu lasknud inimestest on Repinskil olnud ka päris elu ja see päris elu on hõlmanud kitsefarmi pidamist Ida-Virumaal Voka lähedal, inimeste palkamist, nende vallandamist, töösuhete pidamist," tõdes Samost.

"Inimene oli tasakaalukas, rahulik, ei allunud ühelegi provokatsioonile, vastas täielikult väliselt rahulikuna viiendat korda täpselt samale küsimusele. Vastas pigem isegi sisuliselt, mitte Keit Pentus-Rosimannuse stiilis masinlikult ja siin võiks pigem küsida, kas ajakirjandus ei pinguta Repinski "kottimisega" üle," nentis Samost.

Samost meenutas, et näiteks endise rahanduskomisjoni esimehe Remo Holsmeri nimi käib läbi Eesti kõige suuremast altkäemaksuafäärist, milles küsiti miljoneid ja ilmselt ka saadi miljoneid ja seda inimest pole ajakirjanikud pressikonverentsil pooltki niimoodi "peedistanud", kirjutab ERRi uudisteportaal.

Oodatakse otsustavaid samme

Rummi sõnul on Repinski juhtum õnnelik juhtum selles mõttes, et sotsid ja IRL vaatavad rõõmuga pealt, et "must lammas" on Keskerakonnast ja kui Repinski jätkab, siis jätkatakse tema peksmisega ning kui ta peab ametist lahkuma, siis Jüri Ratasele ei maksa see mitte midagi.

Sotsiaaldemokraadist välisminister Sven Mikser tõdes kommentaaris Delfile, et värske maaeluministri sattumine taolisse skandaali on kahetsusväärne. IRL-i pressiesindaja Priit Värk ütles Margus Tsahkna kommentaari palunud Delfi ajakirjanikule, et IRL ootab esimesi samme peaminister Jüri Rataselt, kes on ühtlasi ka Repinski erakonnakaaslane ning on lubanud, et tegeleb antud teemaga.

Suure tõenäosusega arutatakse tänasel Keskerakonna juhatuse koosolekul Repinskiga seotut. Ratas seisab raske valiku ees: kas astuda oma valitsuse ministri ja erakonnakaaslase eest välja või tuleb tal leida uus maaeluminister.